Somber of gespannen in deze tijd van corona?

26 januari 2021
Mensen drukken met hun gezichtsexpressie uit dat ze somber zijn

Bent u somber of gespannen door het leven in tijden van het coronavirus? Praat er samen over met mensen in uw omgeving. Of bel een van de hulplijnen om te praten over uw (angstige) gevoelens.

Wat kunt u doen als u zich somber of gespannen voelt door corona?

Het is begrijpelijk als u zich somber, gespannen of misschien zelfs angstig voelt door alles rondom het coronavirus. Dat kan als u alleen bent, maar ook als u samen met andere mensen woont.

Het helpt om af en toe een pauze te nemen. Van uw werk, van de drukte thuis of van het tv-kijken. Ook helpt het om de berichtgeving over het coronavirus even niet te volgen.

  • Een gezonde leefstijl helpt om mentaal fit te blijven. Eet gezond en zorg voor voldoende slaap en beweging.
  • Structuur in uw dag helpt ook. Bijvoorbeeld elke dag op dezelfde tijd opstaan. En maak een planning voor uw (thuiswerk)dag en neem geregeld een korte pauze.
  • Gebruik liever geen alcohol of drugs om met uw emoties om te gaan.
  • U kunt uw zorgen en ongerustheid verminderen door minder vaak te kijken of luisteren naar berichtgeving in de (sociale) media.

Ga af op de feiten. Zoek betrouwbare informatiebronnen, zoals de websites van de Rijksoverheid, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) of het RIVM. Verzamel informatie waarmee u kunt bepalen hoeveel risico u echt loopt, zodat u redelijke voorzorgsmaatregelen kunt treffen.

  • Praat over uw emoties. Krop ze niet op. Praten met mensen die u vertrouwt kan helpen. Hou contact met vrienden, familie en collega‚Äôs via e-mail en telefoon.
  • Als u er met uw omgeving niet uitkomt, zoek dan contact met een getrainde vrijwilliger of professionele hulpverlener.
  • Bij aanhoudende klachten kunt u terecht bij uw huisarts. De huisarts kan u snel de juiste soort hulp bieden en doorverwijzen naar andere hulpverleners zoals een psycholoog of een therapeut.

Hulplijnen voor als u zich somber of gespannen voelt

U kunt bellen of chatten met de hulplijnen als u over iets wilt praten, iets wilt vragen of iemand zoekt die naar u luistert. Op de website van de Rijksoverheid vindt u de links naar de hulplijnen.