Start selectieprocedure ontwerp en realisatie nieuw Cultuurcentrum Baarle

12 mei 2022
Sfeerbeeld

De selectieprocedure voor het ontwerp en de bouw van een nieuw cultuurcentrum op de grens aan de Loswal in Baarle is gestart. Bouwteams van architecten, ingenieurs en aannemers kunnen zich gezamenlijk inschrijven.

Op de grens

Het Cultuurcentrum Baarle (CCB), de hierin gevestigde verenigingen en de gebruikers kunnen uitkijken naar een duurzaam, modern gebouw dat voldoet aan de eisen van deze tijd. Het moet de samenwerking en kruisbestuiving tussen de verschillende gebruikers stimuleren. De grens loopt dwars door het nieuwe gebouw heen, dus we kunnen met recht spreken van een internationaal cultuurcentrum. Daarom willen de initiatiefnemers dat de unieke enclavesituatie in het gebouw goed tot uitdrukking komt.

Kloppend hart

Cultuurcentrum Baarle wil het kloppend hart zijn van cultureel en sociaal Baarle en zorgt voor verbinding met en tussen mensen. Het gebouw beoogt de huiskamer te zijn voor elke Baarlenaar. Het krijgt onder andere een gezamenlijke foyer, een grote en kleine theaterzaal, diverse multifunctionele lokalen, een auditorium, diverse kleedruimten, een (les)keuken en werkplekken.

Design & Build

Het nieuwbouwproject is als een Design & Build-opdracht in de markt gezet. Dit betekent dat een bouwteam zich zowel voor het ontwerp (design) als voor de bouw (build) inschrijft. De stichting Cultuur Centrum Baarle treedt op als bouwheer en exploitant van het project namens de gemeenten Baarle-Hertog en Baarle-Nassau.

Planning

Nu de selectiedocumenten gepubliceerd zijn op Tendernet, kunnen bouwteams zich aanmelden. We willen in augustus met drie bouwteams de gunningsfase ingaan. In deze volgende fase stellen de kandidaat-bouwteams een offerte op met een ontwerp. Als alles volgens planning verloopt vindt de definitieve gunning in april 2023 plaats. We streven ernaar om eind 2023 met de bouwwerken te starten zodat het nieuwe cultuurcentrum tegen de zomer van 2025 klaar zal zijn.