Tijdelijk een thuis voor 45 kinderen op de vlucht op Ponderosa in Ulicoten

07 september 2022
Sfeerbeeld

De gemeente Baarle-Nassau krijgt er in de komende weken tijdelijk 45 jonge inwoners bij. Het gaat om kinderen op de vlucht in de leeftijd van 15 en 16 jaar. Gedurende 7 weken krijgen zij een thuis op recreatiepark Ponderosa in Ulicoten.

Stichting Nidos, de wettelijk vertegenwoordiger, heeft het voogdijschap over de kinderen. Jeugdzorgorganisatie Sterk Huis zorgt dag en nacht voor de begeleiding van de kinderen, zorgt ervoor dat de kinderen naar school gaan en buiten schooltijd een dagbesteding hebben.

Burgemeester Marjon De Hoon – Veelenturf: “Alle kinderen op deze wereld verdienen een veilige omgeving en de mogelijkheid om naar school te gaan. We staan in ons land voor een grote opgave ten aanzien van het vluchtelingenvraagstuk. Met de tijdelijke opvang van deze kinderen bieden we de kinderen dat wat ze nu nodig hebben. De ervaringen met de tijdelijke opvang van vluchtelingen op de Ponderosa eerder dit jaar, laat zien dat we in staat zijn om mensen op de vlucht te helpen. Ik heb er alle vertrouwen we de kinderen samen met begeleidingsteam een goed verblijf kunnen bieden.”

Kwetsbare groep kinderen

Het gaat om een kwetsbare groep kinderen die zonder ouders in Nederland arriveert, in een voor hen nieuwe en onbekende omgeving, vaak na ingrijpende ervaringen in hun thuisland en tijdens hun reis. De kinderen komen voor driekwart uit Syrië, het overige kwart heeft verschillende nationaliteiten. Alle kinderen zijn nog maar kort in Nederland. De situatie in Ter Apel is nog altijd niet verantwoord voor kinderen. Nidos stapt daarom, als wettelijk vertegenwoordiger van deze jongeren, in om goede opvang voor hen te verzorgen.

Jeugdzorgorganisatie Sterk Huis begeleidt de kinderen 24 uur per dag, 7 dagen per week en draagt zorg voor de kinderen. Overdag gaan de kinderen naar school in Breda. Op recreatiepark Ponderosa zijn voor de kinderen chalets ingericht om de komende weken in te wonen en om samen te komen.

Heeft u vragen over de opvang en begeleiding van de kinderen op de Ponderosa in Ulicoten? Neem dan contact op met de gemeente via 14 013 of info@baarle-nassau.nl. We staan u graag te woord.