Uitbraak vogelgriep in Weelde: Baarle-Nassau in de bewakingszone

10 december 2021

Op 8 december 2021 is vogelgriep vastgesteld bij een pluimveebedrijf in de Belgische deelgemeente Weelde. Om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, stelden de autoriteiten een beschermingszone in van 3 km en een bewakingszone van 10 km rond de besmetting. In deze zones gelden maatregelen voor zowel professionele als particuliere houders van pluimvee. De gemeente Baarle-Nassau bevindt zich in de bewakingszone.

Vindt u een zieke of dode vogel?

Vindt u een zieke of dode vogel? Raak deze dan niet aan! Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat mensen met de vogelgriep besmet kunnen raken, kan dat niet helemaal worden uitgesloten.

Op de website van Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit staat hoe u een melding kunt maken.

Vervoersverbod

Voor pluimveebedrijven 10 kilometer rond het bedrijf in Weelde geldt een vervoersverbod. Dat geldt voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Maar ook voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van deze pluimveebedrijven.

Ik heb bedrijfsmatig pluimvee

Bedrijfsmatige pluimveehouders zijn door de NVWA al op de hoogte gebracht over de maatregelen welke zij moeten nemen. Anders kunt u op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit lezen wat u moet doen.

Ik heb kippen, duiven of andere vogels in mijn tuin

Bent u hobbymatig houder van pluimvee, dan leest u op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wat u moet doen.

Bekijk de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.