“Vernielen van bomen in de openbare ruimte is onacceptabel”

11 september 2020

Onlangs hebben we de renovatie van het openbaar groen afgerond in de Nassaulaan, Oranjelaan, Willem Alexanderstraat en Korenbloemstraat. De unieke beplanting volgens het concept ‘Zorgeloos Groen’ is het hele jaar door aantrekkelijk van vorm en kleur. De gebruikte planten en bomen leveren een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit. We ontvingen veel positieve reacties van omwonenden. Helaas werden afgelopen week meerdere bomen vernield.

Vernielde bomen

Op enkele plaatsen zijn bewust de bomen vernield en de toppen er uit gezaagd. Wethouder Hans van Tilborg: “Het is ontzettend jammer dat we nu moeten constateren dat bewoners het groen in de openbare ruimte vernielen. We betreuren dit ten zeerste. Enerzijds omdat het genot dat veel mensen beleven door het nieuwe groen teniet wordt gedaan door één of enkele vandalen. Anderzijds zijn er natuurlijk kosten gemaakt uit gemeenschapsgeld. Een nieuwe boom kost al gauw € 175.”

Aangifte

Burgemeester Marjon de Hoon - Veelenturf vult aan: “We hebben de politie en de BOA’s op de hoogte gebracht van de vernielingen. Uiteraard proberen we te achterhalen wie de dader(s) zijn, zodat we de kosten kunnen verhalen. Vernielingen in de openbare ruimten zijn echt onacceptabel! Mocht u ergens ontevreden over zijn, neem dan niet het heft in eigen handen, maar ga dan het gesprek met ons aan.”

Heeft u een klacht over het openbare groen?

Meld dit dan bij de gemeente. Snoei in ieder geval nooit zelf bomen of struiken op openbaar grondgebied. Snoeien moet door deskundigen gebeuren en onder de juiste veiligheidsmaatregelen, zoals wegafzettingen. Ondeskundig snoeien is slecht voor de bomen en planten. Bovendien geeft het geen fraai beeld.