Vragen en antwoorden over de corona-aanpak in Baarle

04 augustus 2020

De samenloop van de Belgische, Antwerpse en Nederlandse corona-aanpak blijft stof voor discussie in Baarle. Op Facebook ging het verhaal rond over hoge boetes, uitgedeeld door de Belgische politie.

Ondernemers zijn een petitie gestart om te komen tot een uitzonderingspositie voor Baarle-Hertog in de Belgische corona-aanpak. En moet iedereen ook een mondkapje op in Baarle-Nassau? Hieronder gaan we graag in op deze vragen.

Zijn er boetes uitgedeeld in Baarle-Hertog?

We hebben contact gezocht met de gemeente Baarle-Hertog over dit verhaal. Baarle-Hertog geeft aan dat het verhaal wat op Facebook de ronde gaat over het beboeten in Baarle-Hertog niet klopt. De Belgische politie heeft wel toezicht gehouden op het verplicht dragen van mondmaskers in gemeente Baarle-Hertog. Afgelopen weekend is er geen enkele boete uitgeschreven aangaande de mondmaskers. Wel heeft de Belgische politie mensen duidelijk verzocht om zich aan de coronamaatregelen te houden.

Wat vindt de gemeente van de petitie die Baarlese ondernemers zijn gestart?

In de petitie wordt aan de gemeenten Baarle-Hertog en Baarle-Nassau gevraagd om bij de provincie Antwerpen een uitzonderingspositie te vragen voor de kom van de gemeente Baarle-Hertog. Dit maakt het mogelijk om in heel Baarle de Nederlandse corona-maatregelen toe te passen. Dit is een oproep waar we, in de vorm van een maatwerkoplossing,  al aandacht voor vragen bij de hogere overheden aan beide zijden van de grens. De oproep in de petitie is door verschil in wet- en regelgeving en de politieke en bestuurlijke gevoeligheden niet snel te regelen. We blijven inspanningen verrichten om in overleg met hogere overheden te zoeken naar een maatwerkoplossing voor het centrum van Baarle.

Moet ik een mondkapje op in Baarle-Nassau?

We houden nu vast aan ons advies aan Nederlandse winkels om in hun deurbeleid op te nemen: winkel in? Mondkapje op. In Baarle-Nassau kan iedereen op straat de anderhalve meter afstand op dit moment prima naleven. We blijven het samenspel van de Belgische, Antwerpse en Nederlandse corona-aanpak zo goed mogelijk duiden voor onze inwoners. Een actueel overzicht is te vinden op onze website.