We doen weer mee aan NK Tegelwippen

21 maart 2024
Randy da Costa

Zoveel mogelijk tegels eruit en groen erin. Daar gaat het om bij het NK Tegelwippen dat vandaag begint en loopt tot en met 31 oktober. Gemeente Baarle-Nassau doet hier voor de 2e keer aan mee en gaat de strijd aan met 175 andere Nederlandse gemeenten. Vorige jaar behaalden we een indrukwekkende 9e plaats in de categorie kleine gemeenten.

Voordelen

Tegels en stenen houden de warmte vast op hete dagen en laten geen water door tijdens regenbuien. Door tegels te vervangen door gras, bloemen, struiken en bomen maken we onze omgeving beter bestand tegen het veranderende klimaat. Dat is niet alleen fijner voor insecten en dieren, maar zorgt ook voor verkoeling op warme dagen. En natuurlijk wordt het er mooier op! Onderzoek laat bovendien zien dat een groenere omgeving goed is voor onze gezondheid.

Top 10

Wethouder Janneke van de Laak:

“Natuurlijk hopen we weer te eindigen in de top 10. In de openbare ruimte is al meer groen te zien, zoals in het Sint Annaplein, de Hoogbraak en de Generaal Maczeklaan. In de Kapelstraat komt 200m2 meer groen. Elke tegel telt om Baarle-Nassau bestand te maken tegen extreme weersomstandigheden zoals hitte en hevige regenval. Dus doe mee!”

Tegeltaxi en korting op planten

Om deelname aan het NK Tegelwippen zo aantrekkelijk en makkelijk mogelijk te maken, zet de gemeente verschillende acties op. Zo komt er net als vorige jaar een tegeltaxi, die gratis tegels of klinkers en wit zand ophaalt. In ruil daarvoor ontvangt u zwarte grond voor de nieuwe beplanting. Daarnaast ontvangen deelnemers korting voor de aanschaf van planten bij een plaatselijke kwekerij. De eerste tegeltaxi rijdt op 15 april.

Klimaatsubsidie

De gemeente biedt ook subsidies om tuinen groener te maken. Naast het vervangen van tegels door groen, kunnen inwoners een subsidie krijgen voor onder andere een groen dak en waterdoorlatende verharding. Bekijk de klimaatsubsidie voor meer groen en ruimte voor water.

Startsein

Op vrijdag 5 april, geeft wethouder Janneke van de Laak het officiële startsein van NK Tegelwippen tijdens de opening van het Klimaatplein in de Boerenbond in Baarle-Nassau. Dit is een gezamenlijk initiatief van Tuinbranche Nederland, Waterschap de Brabantse Delta en de gemeente.

Bekijk de pagina van NK Tegelwippen voor meer informatie.