Overlast van dieren of planten

Heeft u overlast van ratten? Overlast van de eikenprocessierups in openbaar gebied? Of ziet u de Japanse duizendknoop in openbaar gebied? Meld dit dan via de BuitenBeterapp of bij de gemeente via 14 013 of via de meldknop op deze pagina. Voor overlast van ratten kunt u ook via de meldknop op deze pagina een melding doen. Hieronder leest u per onderwerp wat wij voor u kunnen doen. Ook leest u wat u zelf kunt doen.

Eikenprocessierups

In het voorjaar bestrijden we de eikenprocessierups in gemeentelijke bomen uit voorzorg met natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Hiervoor huren we een gecertificeerd bedrijf in

Waar spuiten we?

We spuiten niet overal uit voorzorg en we spuiten ook steeds minder. 

Op de kaart ziet u waar wij uit voorzorg spuiten.

Melding maken

Heeft u overlast van de eikenprocessierups op gemeentegrond? Meld dit dan bij de gemeente via 14 013 of de Buiten Beter App. U kunt ook een melding maken via de knop rechtsboven op deze pagina. Vermeld daarbij het boomnummer. Dit nummer vindt u op bovengenoemde kaart. Wij kijken dan wat wij voor u kunnen doen. Is de rups aanwezig op privégrond; schakel dan zelf de bestrijdingsdienst in.

Vragen en antwoorden eikenprocessierups

Kijk hier voor de meest gestelde vragen en antwoorden eikenprocessierups .

Meer informatie

Op rupsen.info staat meer informatie over de eikenprocessierups. Ook leest u op de site van Oakie wat u kunt doen als de brandharen van de rups op uw huid zijn gekomen. Blijf daarnaast zelf ook alert.

Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop is een snelgroeiende plant en verdringt andere planten. Het is een enorme woekeraar die zich razendsnel vermeerdert. De wortels groeien in kieren en voegen en kunnen zo schade aanbrengen aan wegen, woningen en tuinen. De plant komt steeds vaker voor, ook in onze gemeente. De Japanse duizendknoop is moeilijk te verwijderen en de vele groeiknopen op de stengels en wortels zorgen ervoor dat een achterblijvend stukje plant of wortel snel weer een nieuwe plant wordt. De plant is niet giftig maar kan door zijn explosieve groei andere beplanting verdringen en heeft daarom een negatief effect op de biodiversiteit. De plant heeft geen natuurlijke vijanden en kan daardoor ongestoord doorgroeien.

We willen het verspreiden van deze dominante plant tegengaan. Daarbij hebben wij uw hulp nodig. Een effectieve bestrijding is er nog niet. Op verschillende plekken in Nederland zijn proeven om de plant te bestrijden; deze volgen wij op de voet.

Hoe ziet de plant eruit?

De plant komt in april met kleine rode knoppen uit de grond. Deze knoppen ontwikkelen zich tot takken met bladeren van meer van 10 cm. In augustus/september heeft de plant witte bloemen in tuiltjes.

Waar kunt u het melden als u planten in de openbare ruimte ziet?

De gemeente heeft de grotere plekken waar de plant staat in beeld. Hieronder ziet u waar de plant nu staat:

Locaties Japanse Duizendknoop gemeente Baarle-Nassau
1Klein Bedaf 9Baarle-NassauOver hele akker verspreid
2Klein Bedaf tussen 1 en 3bBaarle-NassauMeerdere plaatsen
3GrenswegBaarle-Nassau 
4Ghil voorbij 5 en bij 10Baarle-Nassau 
5Hoogstratensebaan tegenover 52Baarle-NassauAan beide zijden van de weg
6WildertsebaanBaarle-NassauHoek Hoogstraatsebaan
7TikkenhaanwegCastelreTegenover café In Holland
8Boschoven 22Baarle-Nassau1 (Bels lijntje)
9Korenbloemstraat 30Baarle-Nassau 
10Nassaupark tussen 18 en 19Baarle-Nassau 
11BredasewegBaarle-Nassau 
12Chaamseweg/Hazenberg 43Ulicoten 
13Oude BredasebaanBaarle-NassauTwee locaties
14FransebaanBaarle-NassauTussen Oude Bredasebaan en Loveren
15BaarlesewegUlicoten2 locaties
16Meerleseweg 3aUlicoten 
17LijmbeekUlicoten 
18 Baarle-NassauNaast sportcomplex
19Zandpad GhilBaarle-Nassau 
20De KievitBaarle-NassauZandpad achter de Kievit
21SchaluinenBaarle-NassauZijpad in bos
22WilhelminastraatUlicotenZijstraat
23TientstraatBaarle-Nassau 

Ziet u de plant staan in de openbare ruimte? Geef dit dan door via de BuitenBeter-app, doe een melding via deze pagina of bel de gemeente via tel. 14 013.

Hoe bestrijden wij de plant in de openbare ruimte?

Een effectieve manier om de Japanse duizendknoop te bestrijden, is er helaas nog niet. Wij verwijderen de plant, waar nodig, uit de openbare ruimte. Op een plaats waar de plant gevaarlijke situaties kan veroorzaken bestrijden we de plant chemisch. Op kleine, nieuwe groeiplaatsen graven we de plant af. Op plekken waar de plant zich niet verder kan verspreiden, doen we niets.

Wat moet u doen als de plant in uw eigen tuin staat?

Groeit de plant in uw tuin? Dan kunt u zelf de plant verwijderen. Graaf de plant met de wortels één keer per maand uit en blijf dit herhalen zolang als nodig. U bent zelf verantwoordelijk voor de bestrijding op uw eigendom. Dit geldt ook voor bedrijven.

Tip: informeer uw buren wanneer de plant in uw tuin groeit. De kans is groot dat de wortels van de plant ook al in de tuin van de buren groeien. U kunt dan de Japanse duizendknoop het best tegelijkertijd verwijderen.

Waar laat ik de plantresten?

Gooi de planten met wortels bij het restafval. Gooi de Japanse duizendknoop nooit bij het groente- en tuinafval! Zo voorkomt u verspreiding. De plant is namelijk in staat om vanuit een stukje wortel of stengel opnieuw uit te groeien. De plantendelen van de Japanse duizendknoop gaan niet dood tijdens het composteren. U kunt de plantresten tijdens openingstijden ook gratis afgeven bij de milieustraat in Rijen, Parallelweg 36.

Ratten

Bruine en zwarte ratten zijn gek op eten en rotzooi. Ze worden steeds meer gesignaleerd in onze gemeente. Let daarom op met het voeren van dieren en zorg dat voer niet op de grond blijft liggen.
De gemeente bestrijdt dierplagen die overlast veroorzaken in de openbare ruimte. Voor overlast in en rond uw woning bent u zelf verantwoordelijk. We kunnen u wel helpen.

Waar kan ik overlast melden?

Ervaart u overlast? Meld dit dan via de BuitenBeterapp of gebruik de knop bovenaan deze pagina om een melding te maken en kies voor de optie 'ongedierte'.

Vul uw contactgegevens in en het telefoonnummer waarop u te bereiken bent.

Wat moet ik doen bij overlast van ratten op eigen terrein?

  • Heeft u last van ratten op eigen terrein? Schakel dan zelf een bedrijf in.

Wat kunt u doen om overlast te voorkomen?

Om te voorkomen dat u ratten (en muizen) in en om het huis krijgt, kunt u het volgende doen:

  • Geef vogeltjes, kippen of konijnen niet te veel eten. En zorg dat het voer niet op de grond blijft liggen.
  • Voorkom dat de ratten bij het voer kunnen.
  • Zorg dat de ratten (en muizen) niet naar binnen kunnen; smeer alle gaten dicht of zet ze dicht met gaas. Dit geldt óók voor de open stootvoegen in het metselwerk!