Overlast van dieren of planten

Heeft u overlast van ratten? Meld dit dan via de BuitenBeterapp of doe hier een melding. Het BAT (Brabants Afval Team) belt u terug voor informatie en advies. Kijk hieronder voor meer informatie. Ook leest u wat zelf kunt doen om overlast te voorkomen.

Overlast van de eikenprocessierups op openbaar gebied meldt u bij de gemeente via 14 013 of de BuitenBeterapp. Wij kijken dan wat wij voor u kunnen doen. Is de processierups aanwezig op privégrond; schakel dan zelf de bestrijdingsdienst in.

Eikenprocessierups

In het voorjaar bestrijden we de eikenprocessierups in gemeentelijke bomen uit voorzorg met natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Hiervoor huren we een gecertificeerd bedrijf in

We spuiten niet overal preventief, maar wel altijd in de kernen, langs drukke fietspaden en in de buurt van en bij toegangswegen tot recreatiegebieden.

Op www.abg-boomonderhoud.nl ziet u waar dat is.

Overlast

De eikenprocessierups duikt ondanks de bestrijding in mei in grote aantallen weer op. De gemeente doet wat ze kan; het is helaas onmogelijk om alle nesten te bestrijden. Drukbezochte plaatsen zoals scholen en kinderdagverblijven krijgen voorrang.

Melding maken

Heeft u overlast van de eikenprocessierups op gemeentegrond? Meld dit dan bij de gemeente via 14 013 of de Buiten Beter App. Wij kijken dan wat wij voor u kunnen doen. Is de rups aanwezig op privégrond; schakel dan zelf de bestrijdingsdienst in.

Vragen en antwoorden eikenprocessierups

Klik hier voor de meest gestelde vragen en antwoorden eikenprocessierups (PDF, 226 kb) .

Meer informatie

Op www.oakie.info staat meer informatie over de eikenprocessierups. Ook leest u op de site van Oakie wat u kunt doen als de brandharen van de rups op uw huid zijn gekomen. Blijf daarnaast zelf ook alert.

Ratten

Bruine en zwarte ratten zijn gek op eten en rotzooi. Ze worden steeds meer gesignaleerd in onze gemeente. Let daarom op met het voeren van dieren en zorg dat voer niet op de grond blijft liggen.
De gemeente bestrijdt dierplagen die overlast veroorzaken in de openbare ruimte. Voor overlast in en rond uw woning bent u zelf verantwoordelijk. We kunnen u wel helpen.

Waar kan ik overlast melden?

Voor de bestrijding in en rond uw woning hebbe wij een overeenkomst met het Brabants Afval Team (BAT) in Tilburg. Ervaart u overlast? Meld dit dan via de BuitenBeterapp of gebruik de knop bovenaan deze pagina om een melding te maken en kies voor de optie 'ongedierte'.

Vul uw contactgegevens in en het telefoonnummer waarop u te bereiken bent tijdens de telefonische spreekuren van het BAT. Belt het BAT u tijdens het spreekuur (zie hieronder) en bent u niet bereikbaar? Dan sturen zij u een mail. Dit kost geld.

Wanneer is het telefonisch spreekuur van het BAT?

In de maanden mei tot en met september

  • Dinsdag van 08.00 tot 08.30 uur
  • Donderdag van 08.00  tot 08.30 uur

In de maanden oktober tot en met april

  • Dinsdag van 08.00 tot 08.30 uur

Wanneer onderneemt het BAT actie en wat kost dat?

Een medewerker van het BAT neemt contact met u op tijdens het telefonisch spreekuur en geeft u adviezen en tips. Is bestrijding nodig?

  • Op eigen terrein: dan brengt het BAT daarvoor kosten in rekening. Zij informeren u daar vooraf over. U kunt ook een andere bedrijf inschakelen.
  • In de openbare ruimte: Komen er meerdere meldingen uit dezelfde straat of omgeving en gaat het om de openbare ruimte?  Dan voert het BAT een onderzoek uit en zijn de kosten voor de gemeente.

Wat kunt u doen om overlast te voorkomen?

Om te voorkomen dat u ratten (en muizen) in en om het huis krijgt, kunt u het volgende doen:

  • Geef vogeltjes, kippen of konijnen niet te veel eten. En zorg dat het voer niet op de grond blijft liggen.
  • Voorkom dat de ratten bij het voer kunnen.
  • Zorg dat de ratten (en muizen) niet naar binnen kunnen; smeer alle gaten dicht of zet ze dicht met gaas. Dit geldt óók voor de open stootvoegen in het metselwerk!