Steun voor Oekraïners

Door de oorlog in Oekraïne komen er vluchtelingen uit dat land naar Nederland en ook naar Baarle-Nassau. De gemeente krijgt veel vragen over hulp en opvang van vluchtelingen. De komende tijd blijven we volgen welke hulp gevluchte Oekraïners én de mensen die hen opvangen nodig hebben. Op deze pagina houdt de gemeente u op de hoogte van de websites waar goede informatie te vinden is.

Wilt u ook iets doen?

U kunt op meerdere manieren bijdragen of u inzetten voor vluchtelingen in onze gemeente. Bijvoorbeeld door kleding, voedsel en speelgoed te doneren. Vluchtelingenwerk houdt bij waar behoefte aan is en waar u de inzamelpunten kunt vinden.

Wilt u zich inzetten voor vluchtelingen in onze gemeente door bijvoorbeeld vervoer aan te bieden of iemand wegwijs te maken in onze gemeente of met onze taal? Neem dan contact op met Bijzonder Baarle. Kijk voor meer informatie op het online platform Bijzonder Baarle.

Biedt u onderdak of wilt u onderdak bieden?

Wilt u als gastgezin vluchtelingen uit Oekraïne een tijdelijke slaapplaats aanbieden? Dan is het voor u belangrijk om te weten dat zij zorg kunnen krijgen, dat hun kinderen hier naar school kunnen en dat ze recht hebben op een financiële tegemoetkoming. Vluchtelingenwerk geeft antwoord op veel gestelde vragen over opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Dierenhulporganisaties hebben de handen ineen geslagen en een meldpunt opgezet voor hulp aan huisdieren die mee zijn gekomen vanuit Oekraïne. Gevluchte Oekraïners die hulp nodig hebben voor hun dieren kunnen contact opnemen met de dierenhulporganisaties via telefoonnummer: 088-8113333 of via e-mail: info@hulpvoordierenuitoekraine.nl.

Vragen over het verblijf van Oekraïners in Nederland

We krijgen verschillende vragen over het verblijf van Oekraïners in Nederland. Vragen over onderwijs, financiële ondersteuning en het registreren in een gemeente. Dit zijn vragen die mensen in heel Nederland stellen. Op de website van de Rijksoverheid vindt u hier meer informatie over: 

In- en uitschrijven in de gemeente

Zodra Oekraïense vluchtelingen in Nederland zijn, moeten zij zich inschrijven bij de gemeente waar ze verblijven. Deze registratie is bijvoorbeeld nodig voor het toekomstige leefgeld. Maak hiervoor een afspraak bij de gemeente. Bel voor een afspraak 14 013. Keert een vluchteling terug naar Oekraïne? Dan is het belangrijk om  direct uit te schrijven bij de gemeente. Dat kan via een formulier .

RefugeeHelp.nl: het online startpunt voor vluchtelingen

De website RefugeeHelp.nl is het online startpunt voor Oekraiense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen wil inzetten. De website maakt vluchtelingen wegwijs in Nederland vanaf het moment dat ze hier aankomen. Zo vindt u er informatie over huisvesting, gezondheid, onderwijs en werk. De website is er in het Engels, Oekraiens en Russisch.  

WhatsApp-hulplijn voor Oekraïners

Mensen die vanuit Oekraïne naar Nederland gevlucht zijn, kunnen via een WhatsApp-hulplijn terecht bij het Rode Kruis. Daar helpen ze hen in zowel Engels als Oekraïens. App naar: 06-48 15 80 53.
 

Ontmoetingscentrum voor Oekraïne gasten

Iedere donderdag tussen 10:00 uur en 12:00 uur zijn mensen uit Oekraïne die de verschrikkelijke oorlog in hun land zijn ontvlucht, welkom in Theek5 in het cultureel centrum in Baarle-Nassau om elkaar te ontmoeten en vragen te stellen.
 

Geld doneren

Met uw financiële bijdrage helpt u mensen uit Oekraïne aan voeding, onderdak, medische zorg en schoon drinkwater. De samenwerkende hulporganisaties, waaronder het Rode Kruis, hebben Giro555 geopend. U kunt geld doneren via Giro555.

Informatie over de situatie in Oekraïne

De laatste informatie over de situatie in Oekraïne kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid.

In Baarle-Nassau

We zien in onze gemeente hartverwarmende reacties binnenkomen van inwoners die zich willen inzetten voor vluchtelingen uit Oekraïne. Het toont onze gastvrijheid en betrokkenheid. Daar zijn we enorm trots op! Zoveel als kan geven we hier als gemeente mee vervolg aan. Bijvoorbeeld door het organiseren van opvang.

In de Veiligheidsregio Midden- en West Brabant, waar onze gemeente onderdeel van uitmaakt, zijn opvangplekken gecreëerd door de 24 gemeenten in onze regio.

Wat te doen bij vermiste familieleden?

Als er sprake is van vermiste familieleden, kunt u mensen doorverwijzen naar het Rode Kruis. Het Rode Kruis zet zich internationaal in om familie met elkaar in contact te brengen. Er is ook een informatiefolder in acht talen beschikbaar.

Meer informatie

Mensen die vanuit Oekraïne naar Nederland gevlucht zijn, kunnen via een WhatsApp-hulplijn (06-48158053) terecht bij het Rode Kruis. Daar worden zij zowel in het Engels als Oekraïens geholpen.

Sinds 18 maart is nog meer informatie in vier talen te vinden via het platform refugeehelp.nl.

De Nederlandstalige informatielijn van het Rode Kruis is 070-4455888. Dit is voor inwoners die bijvoorbeeld vragen hebben over hoe ze tijdelijke huisvesting kunnen aanbieden of initiatieven willen melden om vluchtelingen te helpen. Maar ook hoe ze een Oekraïense vluchteling in hun huis verder kunnen helpen.

Kijk voor meer informatie over de oorlog in Oekraïne op de website van Rijksoverheid.