Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

Hebt u minder inkomsten door de coronamaatregelen? En kunt u daardoor noodzakelijke kosten niet meer betalen? In sommige situaties kunt u dan een vergoeding krijgen uit de nieuwe regeling TONK.

Wat is TONK?

TONK is een ondersteuning voor noodzakelijke woonkosten. Het is een financiĆ«le ondersteuning voor mensen die als gevolg van de coronamaatregelen problemen hebben met het betalen van de woonkosten. Het gaat dan om de huur of de hypotheek en kosten voor nutsvoorzieningen. De TONK-uitkering is een vorm van bijzondere bijstand (Participatiewet).

Wanneer komt u in aanmerking voor TONK?

U kunt in aanmerking komen voor een TONK-uitkering als u voldoet aan deze voorwaarden:

 • Inkomen:
  a. U heeft in januari 2021 ten minste 40% minder inkomen dan in januari 2020;
  b. Dit verlies aan inkomen komt door de coronamaatregelen;
  c. Uw inkomen is lager dan 120% van de Bijstandsnorm;
 • Vermogen: U heeft weinig (spaar)geld;
 • Kosten: Uw woonkosten bedragen meer dan 50% van het huidige inkomen.

Heeft u misschien recht op een andere financiƫle regeling of uitkering, zoals een toeslag van UWV op uw WW-uitkering? Dan moet u die eerst aanvragen.

Hoe hoog is de ondersteuning TONK?

Dat hangt af van uw situatie. Om de hoogte van de ondersteuning TONK te berekenen kijken we naar:

 • uw inkomen en vermogen (en dat van uw partner) op dit moment;
 • de hoogte van uw (woon)kosten;

Welk deel van de kosten u zelf nog kunt betalen met dit inkomen en vermogen (dat noemen we uw draagkracht). Voor de overige kosten die u niet zelf kunt betalen, krijgt u ondersteuning uit  de TONK, met een maximum van 400 euro per maand.

Hoe lang duurt de ondersteuning TONK?

U kunt de TONK met terugwerkende kracht aanvragen vanaf 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2021. U vraagt de TONK aan voor de maanden dat u de ondersteuning echt nodig heeft, met een maximum van 6 maanden. Korter kan natuurlijk ook, langer niet. U geeft aan vanaf welke maand u TONK wilt ontvangen. Vraagt u de TONK bijvoorbeeld aan vanaf 1 maart, dan vraagt u de TONK aan over de maanden maart t/m juni 2021.

Hoe vraagt u TONK aan?

Om de TONK-uitkering aan te vragen moet u het aanvraagformulier invullen. Deze vindt u onder het kopje Downloads.

Wilt u meer informatie?

Neem voor meer informatie contact met ons op via 14013 of mail naar sociaaldomein@abg.nl. Geeft u alstublieft duidelijk aan dat het gaat om de TONK.