Duurzaamheid

We willen ons samen sterk maken voor duurzaamheid. Om dat doel te bereiken zijn we op zoek naar u! We bereiken alleen ons doel als we samen stappen ondernemen. Op deze pagina leest u wat de gemeente zelf doet, met wie we samenwerken en waar u terecht kunt voor subsidie, informatie en andere nuttige zaken.

Meer weten over duurzaamheid in de gemeente of over het verduurzamen van uw woning? Klik hier!

Wat doet de gemeente?

Baarle-Nassau maakt werk van duurzaamheid. De afgelopen jaren hebben we als gemeente hiervoor al de eerste stappen gezet. De wereld om ons heen verandert echter snel en maatschappelijke veranderingen op het gebied van energie en klimaat vragen om een gedegen duurzaamheidsambitie en een koers om deze ambitie te bereiken. In de duurzaamheidsvisie (PDF, 1.251 kb)  is dit uitgewerkt op basis van onder meer de Toekomstvisie, het ontwerp voor de Omgevingsvisie en het coalitieakkoord 2018 – 2022. De titel van ons Coalitieakkoord ‘Samen Toekomstgericht’ vat precies samen hoe en waarom we aan duurzaamheid werken. We doen het samen met onze inwoners en partijen in en buiten onze gemeente en we doen het voor de toekomst van Baarle-Nassau. Als we nu in actie komen, kunnen generaties na ons daarvan de vruchten plukken.

Met wie werken we samen?

We werken met iedereen samen die een goed idee heeft en deze wil uitvoeren. Samen met 18 andere gemeenten werken we samen in de Regio West-Brabant. Deze regio maakt beleidsplannen en helpt ons met de uitvoering ervan. Een voorbeeld daarvan is de Regionale Energiestrategie. Dit is een plan dat ons helpt met het nemen van de stappen om het doel te bereiken. Met in totaal 19 gemeenten staan we sterker en kunnen we samen projecten uitvoeren.

Subsidie, lening en andere handige links

  • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
    Dit is een landelijke website met informatie over subsidies. Hier kunt u subsidie aanvragen voor duurzame energie en installaties zoals pelletkachels en warmtepompen. Bezoek de website: www.rvo.nl
  • Duurzaamheidslening
    Voor woningeigenaren die een lening met lage rente af willen sluiten voor de aanschaf van duurzame installaties kunnen terecht bij ons als gemeente. De gemeente Baarle-Nassau heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met de Stichting Volkshuisvesting Nederland. Kijk hier voor meer informatie.
  • Regionaal Energieloket
    Op deze website leest u alles over energiebesparing in, aan en rond uw woning. U kunt een scan doen wat er voor uw huis nodig is om elektriciteit en gas te besparen of duurzame installaties te plaatsen.

Subsidie Regeling Reductie Energieverbruik

De gemeente ontving begin 2020 een subsidie om energiebesparing bij particuliere woningeigenaren te stimuleren. Van deze subsidie organiseren wij verschillende acties. Zo organiseren we:

Deze acties organiseren wij samen met het Regionaal Energieloket en de lokale energiecoöperaties Duurzaam Alphen-Chaam en Energie Gilze Rijen. Wilt u graag een energieadviesgesprek met een lokale adviseur? Neem dan zeker een kijkje op duurzaamalphenchaam.nl en energiegilzerijen.nl en maak daar direct een afspraak voor 25 euro.

Nieuwe woning bouwen? Vanaf 1 juli 2018 aardgasvrij!

Nieuwe woning(en) bouwen in Nederland? Dát kan vanaf 1 juli 2018 alleen nog maar aardgasvrij. Het staat in de nieuwe Wet Voortgang Energie Transitie (Wet Vet), die de Rijksoverheid heeft ingevoerd. Daarmee maakt Nederland haast met het terugdringen van het gebruik van aardgas. En dat is mooi, want we willen toe naar duurzame energie met minder CO2-uitstoot.

Wat betekent dit voor u?

De Wet Vet geldt voor alle nieuwe woningen en kleine bedrijven, die minder dan 40 m3 gas per uur gebruiken. Als u ná 1 juli 2018 een bouwaanvraag indient voor een nieuwe woning of een klein bedrijf, dan moet u aardgasvrij bouwen. U krijgt dan namelijk geen aansluiting meer op het gasnet. En dat betekent dat u gebruik moet maken van andere, duurzame energiebronnen, zoals lucht- of bodemwarmtepompen.

Geldt het ook voor verbouwingen?

Nee, als u een bestaande woning verbouwt en u heeft al een aardgasaansluiting dan mag u die gerust blijven gebruiken. Maar als u de mogelijkheid heeft om de aardgasaansluiting te vervangen door een duurzame variant is dat slim, omdat op termijn alle woningen zonder aardgas verwarmd moeten worden.

Welke andere opties zijn er voor aardgas?

Er zijn verschillende alternatieve methoden om uw nieuwe woning aardgasvrij te bouwen. Zo zijn er bodem- en luchtwarmtesystemen die uit de lucht c.q. bodem warmte halen, die in de woning elektrisch wordt verwarmd tot 30 graden voor de verwarming en een hogere temperatuur voor uw douchewater. Meer opties kunt u vinden op de website van Milieucentraal. Hier vindt u ook informatie over het aardgasloos maken van uw bestaande woning.

Project ‘Zon op Bedrijfsdaken’ voor ondernemers

Wij hebben de ambitie om in 2030 CO2-neutraal te zijn. Zonnepanelen zijn een goede, betrouwbare bron voor het opwekken van duurzame energie. Met het project ‘Zon op Bedrijfsdaken’ maken we zonne-energie aantrekkelijk voor ondernemers. Dit project wordt ondersteund vanuit het programma Sociale Innovatie van Enpuls. Door zonnepanelen te plaatsen op uw bedrijfsdak kunt u zonne-energie opwekken en besparen op uw energierekening. Opgewekte stroom die niet wordt gebruikt, wordt teruggeleverd aan het net.

In Baarle-Nassau hebben we 239 bedrijfsdaken van meer dan duizend vierkante meter. We werken er hard aan om ervoor te zorgen dat eind 2021 vijftien procent van de totale bedrijfsdakoppervlakte bedekt is met zonnepanelen. Doet u mee?

Samen met Enpuls bieden wij met korting een dakscan aan. De zonnecoach van Enpuls komt dan op afspraak bij u langs om de mogelijkheden in kaart te brengen. De coach kijkt of het pand geschikt is voor zonnepanelen, hoeveel panelen op het dak passen en hoeveel energie deze opleveren. Kijk voor meer informatie over de verschillende subsidiemogelijkheden alvast op:
www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/sde.

Kijk voor meer informatie hier verder.

Meer weten?

Interesse in het project? Stuur een e-mail naar: duurzaamheid@abg.nl.

Duurzaamheidsnieuwsbrief

De gemeente Baarle-Nassau heeft een Duurzaamheidsnieuwsbrief. Daarin lees je meer over wat er allemaal gebeurt binnen onze gemeente op het gebied van duurzaamheid. In deze nieuwsbrief vertellen we wat de gemeente zelf doet, met wie we samenwerken en waar je terecht kunt voor subsidie, informatie en andere nuttige zaken.

Wil je in de toekomst de nieuwsbrief ontvangen? Stuur dan je e-mailadres naar duurzaamheid@abg.nl.

Meer weten?

Heeft u vragen over duurzaamheid, klimaatverandering of de verandering van energievoorziening? Bel of mail dan met de coördinator duurzaamheid, Karin van den Akker via telefoonnummer 088-3821055 of mail naar duurzaamheid@abg.nl.