Jeugdgemeenteraad over de grens

De ”Jeugdgemeenteraad over de grens” is de eerste internationale jeugdgemeenteraad.

Over de grens

Deze Belgisch-Nederlandse jeugdgemeenteraad bestaat uit leerlingen van het 5e en 6e leerjaar van de basisscholen in de gemeente Baarle-Hertog en de groepen 7 en 8 van de basisscholen in de gemeente Baarle-Nassau.

De jeugdgemeenteraad startte dit jaar vanwege de coronapandemie later en in een aangepaste vorm. Vanwege de coronamaatregelen zijn alle bijeenkomsten nu nog via Microsoft Teams. Eventueel kunnen er buitenactiviteiten plaatsvinden. Het is jammer dat het in deze vorm moet, maar het maakt het niet minder leerzaam of leuk!

De samenstelling van de Jeugdgemeenteraad over de grens 2020-2021 is als volgt:

  • Olivier Paulissen
  • Cisse Grugeon
  • Thijs Claasse

Heb jij wat ideeën en/of lijkt het jou leuk om ook aan te sluiten bij de jeugdgemeenteraad? Meld je dan nu aan via thomasfrankhuijzen@contourdetwern.nl.

Belangrijke rol

Het doel van de jeugdgemeenteraad is om inspraak te organiseren op kindermaat. Kinderen krijgen de kans om mee te denken over het gemeentelijk beleid; over onderwerpen uit hun eigen leefwereld. Door te werken met een jeugdgemeenteraad als inspraakmiddel leren kinderen wat democratie inhoudt en hoe een gemeente werkt.

Jaarplan

De jeugdgemeenteraad maakt aan het begin van het schooljaar een jaarplan. Daarin geeft de raad ideeën en adviezen om de gemeente veiliger, gezelliger, schoner en gezonder te maken voor de jeugd. De jongerenwerker ondersteunt de jeugdgemeenteraadsleden bij het maken en uitvoeren van hun ideeën. De jeugdgemeenteraad vergadert drie keer per jaar (op woensdagmiddag) in de raadzaal in het gemeentehuis van Baarle-Hertog of Baarle-Nassau.

Activiteiten

De jeugdgemeenteraad richt zich dit jaar vooral op afval en hoe we daar beter mee om kunnen gaan. Zij gaan hiervoor ook de wijken in om zwerfafval op te ruimen.
Daarnaast gaat de Jeugdgemeenteraad zich inzetten voor de ouderen tijdens de activiteiten van NL Doet.

Links

Downloads