- Home
- In de gemeente Baarle-Nassau
- Toerisme en Recreatie
Toerisme en Recreatie
Toeristische informatie
Op zoek naar informatie voor uw bezoek aan gemeente Baarle-Nassau? Laat u inspireren op www.visitbaarle.com. Visit Baarle heeft volop tips en informatie over wandelen, fietsen, overnachten en andere activiteiten in onze gemeente. Ook vindt u hier een uitgebreid evenementenoverzicht en meer informatie over de bijzondere enclavesituatie van Baarle.
Visie vrijetijdseconomie Baarle-Nassau
Benieuwd naar de beleidsplannen van gemeente Baarle-Nassau op toeristisch en recreatief gebied? In de Visie Vrijetijdseconomie licht de gemeente haar ambitie om de vrijetijdssector te versterken toe. In de visie staan speerpunten waarmee we bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit, zichtbaarheid en beleefbaarheid van de gemeente. Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier de visie vrijetijdseconomie.
Informatie voor (recreatie)ondernemers
Recreatieparken
De gemeente werkt integraal en projectmatige samen met de recreatieondernemers aan een goede kwaliteit van onze recreatieparken. We investeren in thema’s als veiligheid en regelgeving, maar kijken ook naar mogelijkheden voor duurzaamheid en goed gastheerschap. Wilt u meer weten over onze samenwerkingsaanpak recreatieparken? Informeer dan bij de afdeling Ruimtelijk Beleid.
Bedrijfscontactfunctionaris
De bedrijfscontactfunctionaris onderhoudt de contacten tussen het bedrijfsleven en het gemeentebestuur en is vraagbaak bij tal van onderwerpen waar ondernemers in de gemeente mee te maken kunnen krijgen. Ze bemiddelt bij het uitgeven van bedrijfsterreinen en geeft voorlichting omtrent bedrijfshuisvesting. U kunt de bedrijfscontactfunctionaris, Lisette Beenakkers, bereiken via 088-3821310 of mail naar lisettebeenakkers@abg.nl.
LandStad de Baronie
Gemeente Baarle-Nassau maakt deel uit van het streeknetwerk LandStad de Baronie. Samen met de andere baronie gemeenten streven we naar een vitale stad-landrelatie en een aantrekkelijke leef- en verblijfsomgeving. Heeft u een idee voor een passend plan of project? Of wilt u De Baronie streek aantrekkelijker maken? Neem dan eens een kijkje op www.landstaddebaronie.nl.
Historie
De gemeente Baarle-Nassau bestaat uit de kernen Baarle-Nassau, Castelre en Ulicoten en heeft daarnaast tal van buurtschappen. Samen met de Belgische gemeente Baarle-Hertog vormen zij het Kempense dorp Baarle. Vaak wordt gedacht dat Baarle precies op de grens van Nederland en België ligt, maar niets is minder waar. Baarle kenmerkt zich door haar unieke enclavesituatie. In Baarle loopt de grens namelijk kris kras door wegen, gebouwen en tuinen.
De omgeving van Baarle kent een lange geschiedenis van bewoning. In de loop der tijd zijn tal van archeologische objecten gevonden. Van een Germaanse begraafplaats tot een bronzen strijdbijl. Baarle heeft een rijke geschiedenis. De naam Baarle wordt voor het eerst genoemd in een schenkingsakte aan de Abdij van Thorn uit 992.
Bezoekerscentrum Toerisme Baarle
Wilt u meer weten over het ontstaan van de enclavesituatie? Breng dan een bezoekje aan bezoekerscentrum van Toerisme Baarle. Hier kunt u een tijdlijn met de belangrijkste historische gebeurtenissen van Baarle en haar grenzen bekijken.
Heemkundekring Amalia van Solms
Op de website van Heemkundekring Amalia van Solms vindt u verhalen over archeologische vondsten, de Dodendraad en natuurlijk over de enclaves. Naast een uitgebreide beeldbank publiceert de Heemkundekring allerlei biografieën en publicaties. In het Heemhuis met een tentoonstellingsruimte bevindt zich ook de ‘Japanse Kamer’ met 19e eeuwse meubelen in Chinese stijl.
De ABG-organisatie werkt voor de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen