Zwerfafval

Zwerfafval is voor veel mensen een ergernis. Het vervuilt ons straatbeeld en brengt schade toe aan het milieu. Onze medewerkers zijn dan ook elke dag druk bezig met het opruimen van zwerfafval. Ook u kunt iets doen. Help mee door uw afval in de afvalbak te gooien en anderen aan te moedigen om hetzelfde te doen. Maar er zijn nog meer manieren om onze gemeente schoon te houden. Hieronder leest u hoe u kunt meehelpen met de aanpak van zwerfafval.

Meld u aan als Zwerfafval Pakker (ZAP-per)

Zwerfafval Pakkers zijn inwoners van onze gemeente die zich op vrijwillige basis inzetten voor het schoonhouden van hun eigen buurt of omgeving. Raapt u regelmatig alleen of met een groep zwerfafval? Meld u dan aan als ZAP-per. Dat kan door u te registreren via het Zwerfafvalkompas: www.zwerfafvalkompas.nl. U kunt aangeven of u een grijper en zakken van ons wilt hebben. In het kompas geeft u ook aan waar u zwerfafval raapt.

Bent u geregistreerd als ZAP-per in het Zwerfafvalkompas? Dan kunt u uw zwerfafval gratis inleveren bij ons. Mail voor de mogelijkheden en informatie naar zwerfafval@abg.nl.

Schoon belonen

Verenigingen en scholen kunnen zich aanmelden voor Schoon Belonen. Ze kunnen ervoor kiezen om afval te scheiden en/of een gebied te adopteren wat zij dan minimaal twee keer per jaar opschonen. Hiervoor krijgen ze een financiële waardering. Dit bedrag moet ten goede komen aan een maatschappelijk doel. Meer info via e-mail zwerfafval@abg.nl.

Melding openbare ruimte

Hebt u overlast van afval dat rondslingert in uw buurt? Of ziet u dat er ergens afval is gedumpt? Maak dan een ‘melding openbare ruimte’. Dat kan via deBuiten Beter-app. U stuurt dan een foto mee zodat wij zien wat er aan de hand is. Wij halen het afval dan zo snel mogelijk op.

Download de app via www.buitenbeter.nl of via de appstore. Een ‘melding openbare ruimte’ via een formulier kan ook.

Landelijke Opschoondag

We doen elk jaar mee met de Landelijke Opschoondag. De volgende editie is op 19 maart 2022. Op deze dag gaan verenigingen en organisaties aan de slag voor een schone buurt.

In januari schrijven we alle verenigingen aan met de vraag of zij deel willen nemen. Ook via een publicatie op onze website en Facebookpagina roepen wij verenigingen op. In januari geen brief gehad en wilt u toch deelnemen? Dat kan. Stuur een mailtje naar opschoondag@abg.nl. U krijgt dan zo snel mogelijk een reactie.