Bijzonder lokale omstandigheden

Bij een bouwactiviteit moet er soms rekening gehouden worden met lokale omstandigheden.

De kwaliteitsborger

  • Neemt bijzondere lokale omstandigheden mee in de risicobeoordeling van de bouwactiviteit.  
  • Geeft in het borgingsplan aan welke maatregelen naar aanleiding van de bijzondere lokale omstandigheden worden getroffen. 
  • Geeft bij de gereedmelding aan wat het resultaat was van de maatregelen die zijn genomen om de lokale risico’s te voorkomen of te verminderen.

De initiatiefnemer

  • Dient de risicobeoordeling en het borgingsplan van de kwaliteitsborger vooraf in bij de gemeente als onderdeel van de WKB-bouwmelding.
  • Stuurt na de bouw de verklaring dat er volgens de regels is gebouwd, samen met het dossier van de kwaliteitsborger, via het Digitale omgevingsloket door naar de gemeente. Dit noemen we een gereedmelding.

Lijst bijzondere lokale omstandigheden

De kwaliteitsborger moet met de volgende lokale omstandigheden rekening houden:

Veilige omgeving

  • Houd altijd rekening met risico’s uit de omgeving, zoals kans op overstroming of het vrijkomen van giftige stoffen. Atlas Leefomgeving laat de risico’s in de omgeving zien. Is er sprake van een risico waar het gaat om externe veiligheid? Dan moet u daar in de bouw- en gereedmelding en tijdens de bouw aandacht aan geven.

Niet ontplofte explosieven uit de Tweede Wereldoorlog

  • Er is een risicokaart vastgesteld. Hierop staan locaties waar een verhoogde kans op aanwezigheid van niet ontplofte explosieven uit de Tweede Wereldoorlog is. Het gaat daarbij om niet ontplofte munitie en vliegtuigbommen, ook wel blindgangers genoemd. Informatie hierover kan opgevraagd worden via e-mail.

Bodemwarmte en interferentiegebied (bodemenergiesystemen / warmtepompen)

  • Een bodemwarmte interferentiegebied is een gebied waar al meer installaties met bodemenergie zijn gemaakt en die elkaar zouden kunnen beïnvloeden.
  • Bodemenergiesystemen die op korte afstand van elkaar (+/-150 m) staan, kunnen invloed hebben op de temperatuur van de ondergrond. Hierdoor kunnen energiesystemen elkaar positief of negatief beïnvloeden. Het is noodzakelijk om te kijken of er een interferentiegebied is in de directe omgeving. Dit kunt u zien via de WKO-bodemenergietool.
  • De WKO-bodemenergietool laat zien of op een locatie open- of gesloten bodemenergiesystemen nodig zijn. De tool geeft ook aan of er verboden en beperkingen zijn en of er aandachtspunten zijn.
    De applicatie geeft voor alle omgevingsbelangen aan of ze aanwezig zijn en wat de gevolgen ervan zijn. De WKO-bodemenergietool is niet bedoeld als vervanging van een haalbaarheidsonderzoek om een nieuw bodemenergiesysteem aan te leggen. Hiervoor zijn meer gegevens nodig. Op het informatiepunt Leefomgeving (IPLO) vindt u meer informatie.
  • Boordieptebeperking: bodemenergiesystemen kunnen een risico vormen voor de kwaliteit van het grondwater en daarmee voor het drinkwater. Daarom is door de provincie Noord-Brabant een maximale boordiepte vastgesteld. De kaart bij het ‘Beleid maximale boordiepte ten opzichte van maaiveld’ kunt u vinden op het Warmtebronnenregister Noord-Brabant onder tabblad bodemenergie’.
  • De gebieden waar ons drinkwater vandaan komt en de gebieden eromheen moeten schoon blijven. Daarom gelden er regels voor het bouwen in deze gebieden. Bijvoorbeeld het toepassen van zinken daken binnen deze gebieden is niet toegestaan of (open en gesloten) bodemenergiesysteem is niet toegestaan. De kaart met de gebieden kunt u vinden op de website Atlas Leefomgeving.
  • Wanneer u een warmtepomp wilt plaatsen moet u in sommige gevallen een omgevingsvergunning aanvragen via het omgevingsloket.

Geluid, gevel en geluidwerendheid

  • In het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) staan de eisen voor geluid bij bouwwerken. Is er sprake van een verhoogde geluidshinder (verkeer, spoor, vliegtuig), dan zijn extra maatregelen nodig. U moet in een rapport laten zien welke maatregelen nodig zijn om te voldoen aan de eisen. In het omgevingsplan staan de waarden voor de hogere geluidshinder. In het bouwplan moet u hier rekening mee houden.