Duurzame wijkaanpak

We werken aan een toekomst als aardgasvrije gemeente. We helpen inwoners op verschillende manier met het duurzamer maken van hun woning. Om te leren waar inwoners behoefte aan hebben, houden we in de Wijk Hoogbraak een proefproject.

Wat hieraan vooraf ging

Net als de rest van Nederland hebben als gemeente het doel om in 2050 geen aardgas meer te gebruiken. In 2021 kwamen we met een 1e plan van aanpak voor het isoleren en aardgasvrij maken van woningen en andere gebouwen. Dit plan noemen we Transitievisie Warmte

Om te beginnen richten we ons op maatregelen die zichzelf altijd terugverdienen en die zorgen voor meer comfort in de woning. Het proefproject in de Wijk Hoogbraak is een belangrijke 1e stap.

Waarom we dit doen

Met dit project willen we ervoor zorgen dat elke bewoner in de Wijk Hoogbraak advies op maat kan krijgen op het gebied van isolatie en het aardgasvrij maken van de woning. Met dit persoonlijke advies heeft u meer inzicht in de mogelijkheden om uw woning duurzamer te maken. Hiermee kunt u uw woning voorbereiden op de toekomst, bespaart u energie en geld. Dit betekent niet dat u gelijk uw woning van het gas af moet. U krijgt wel inzicht in de stappen die u kunt nemen.

Met de resultaten van de aanpak in de Wijk Hoogbraak gaan we in een later stadium aan de slag in andere buurten in de gemeente. Uiteindelijk willen we dat alle woningen klaar zijn voor de toekomst.

Wat we gaan doen

We organiseren verschillende activiteiten om zoveel mogelijk mensen in de wijk te informeren en te ondersteunen bij het energiezuinig maken van de woning. Met verschillende acties, bijeenkomsten en persoonlijk advies willen we zoveel mogelijk mensen helpen.

Warmtescans

In april 2023 maakte Heatpulse op een koude avond een warmtescan van de voorgevels in uw wijk. Met een speciale camera keken ze waar warmte uit uw huis ontsnapt. Voor elke woning is een rapport gemaakt met bevindingen en adviezen. Heeft u het rapport nog niet ontvangen? Tijdens elke wijkactiviteit kunt u uw rapport ophalen.

Test om te kijken hoeveel warmte uit huis lekt

In de wijk staan veel huizen die op elkaar lijken. We hebben bij een paar van deze huizen een blowerdoortest gedaan. Hiermee keken we hoeveel lucht er uit het huis lekt. We hebben een grote ventilator in de deur gezet en gemeten. De uitslag van de test delen we met alle wijkbewoners. Zo kunt u zien hoe het met uw soort huis is en wat u kunt verbeteren.

Meedenken en meedoen

De bewoners weten wat er het beste nodig is in de wijk. Wanneer het u leuk lijkt om te helpen of mee te denken, kunt u zich aanmelden via e-mail. Dan nemen we snel contact met u op.

Met wie we samenwerken