Gehandicaptenparkeerkaart

Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u parkeren op algemene gehandicaptenparkeerplaatsen. De kaart is maximaal vijf jaar geldig, persoonsgebonden en niet gekoppeld aan een kenteken. De gehandicaptenparkeerkaart is geldig in alle landen van de Europese Unie.

Vraag hier uw gehandicaptenparkeerkaart aan

Voorwaarden

U komt in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart als:

  • u zelf rijdt en u kunt met de gebruikelijke hulpmiddelen (zoals een stok of krukken) niet meer dan 100 meter lopen. Dat moet tenminste een half jaar lang zo zijn. In dat geval komt u in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart voor bestuurders.
  • u met een ander mee rijdt en u kunt met de gebruikelijke hulpmiddelen niet meer dan 100 meter zelfstandig lopen. Bovendien heeft u steeds de hulp van de bestuurder nodig om van deur tot deur vervoerd te worden. Dat moet tenminste een half jaar lang zo zijn. In dat geval komt u in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart voor passagiers.
  • u voor altijd rolstoel gebonden bent. U kunt dan zowel een parkeerkaart voor bestuurders als een parkeerkaart voor passagierskrijgen.

Aanvragen

Wilt u een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen? Dat doet u als volgt:

  1. Vul het aanvraagformulier gehandicaptenparkeerkaart (DigiD) in.
  2. Aan de aanvraag is een wettelijk verplichte keuring verbonden. Hiervoor dient u direct een bedrag van € 120,00 te betalen.
  3. De keuring is een medisch onderzoek door een onafhankelijke arts. Dit regelt de gemeente
  4. De gehandicaptenparkeerkaart moeten wij aan de aanvrager persoonlijk uitreiken. U ontvangt bericht wanneer hij voor u klaar ligt.
  5. Wanneer u de gehandicaptenparkeerkaart ophaalt, dient u € 31,90 aan legeskosten te betalen. Het ophalen gebeurt op afspraak.