Milieustraat

Sommige afvalsoorten kunt u gratis bij de milieustraat afgeven, voor andere soorten moet u betalen. De milieustraat is alleen toegankelijk voor inwoners van de gemeenten Baarle-Nassau, Baarle-Hertog en Alphen-Chaam. Zorg dat u bij een bezoek aan de Milieustraat een geldig legitimatiebewijs en uw pinpas meeneemt. Vergeet ook uw milieupas en/ of knipkaart niet!

Werkwijze bezoek milieustraat

Dit is de werkwijze op de milieustraat:

  • Maximaal twee personen per auto. Medewerkers van de milieustraat mogen u niet helpen met tillen. Kinderen mogen niet op het terrein.
  • U kunt alleen met pin betalen. Contactloos betalen is mogelijk als uw pinpas daarvoor geschikt is.
  • Er mag maximaal één voertuig bij een container lossen.
  • Heeft u hulpmiddelen (schop, borstel, etc) nodig voor het lossen van afval? Breng deze dan zelf mee.

Openingstijden Milieustraat (Adres: Smederijstraat 6, Baarle-Nassau)

Openingstijden Milieustraat
DagOpeningstijden
MaandagGesloten
DinsdagGesloten
Woensdag10.00 uur - 16.00 uur
Donderdag10.00 uur - 16.00 uur
Vrijdag10.00 uur - 16.00 uur
Zaterdag09.00 uur - 16.00 uur
ZondagGesloten

De milieustraat is in 2023 op de volgende dagen gesloten: 18 mei (Hemelvaartsdag), 21 juli (Nationale Feestdag België), 1 november (Allerheiligen) en 11 november (Wapenstilstandsdag).

Afvalsoorten en tarieven

Op de Milieustraat mag u alleen grof afval afkomstig uit particuliere huishoudens inleveren, dus geen afval van bedrijven. Ook zand en huisvuil kunt u niet inleveren bij de milieustraat. Zorg dat u uw legitimatie bij zich heeft. De medewerker van de Milieustraat kan erom vragen.

Overzicht kosten en hoeveelheden afval
Soort afvalPrijs per kilo
Asbest€ 0,080*
Autobanden met of zonder velg (max. 4 per levering)Gratis
A- en B-hout (geverfd en gelakt hout, plaatmaterialen, etc.)€ 0,080
Bladeren en boomvruchten€ 0,030
Boomstronken€ 0,030
C-hout (geïmpregneerd hout)€ 0,165
Dakleer en dakgrind€ 0,165
FlessenglasGratis
Grasmaaisel€ 0,030
Grof vuil€ 0,165
Harde kunststoffen/pvc€ 0,030
Kalk, gips, ytong€ 0,080
Klein chemisch afvalGratis
MatrassenGratis
Metalen en oud ijzerGratis
Meubels (niet herbruikbaar)€ 0,165
Oud papier en kartonGratis
PmdGratis
Steenpuin en beton€ 0,020
TextielGratis
Tuin- en snoeiafval€ 0,030
Vlakglas€ 0,080
Wit- en bruingoedGratis
Zuiver piepschuim (max. 200 liter per levering)Gratis

*Voor het verwijderen van asbest is in bijna alle gevallen eerst een sloopmelding nodig. Meer informatie hierover vindt u op www.baarle-nassau.nl/asbest. Alleen asbesthoudende materialen die verpakt zijn volgens de bestaande richtlijnen van het asbestverwijderingsbesluit accepteren wij. U moet de geaccordeerde sloopmelding laten zien.

Soms is geen sloopmelding nodig en hoeft u deze ook niet te laten zien bij het inleveren bij de milieustraat. Bijvoorbeeld als u een los asbestvoorwerp zoals een bloembak wilt afvoeren naar de milieustraat. Verpak dit voorwerp dan goed. U moet asbest in stevig doorzichtig plastic folie van minimaal 0,2 millimeter dik verpakken en goed dichtgeplakken met tape. Plak op de verpakking een sticker met daarop het opschrift ‘Asbest’. Bij het bewerken van asbest kunnen gevaarlijke vezels vrijkomen. Ga er dus zorgvuldig mee om. Wanneer u zelf asbest mag verwijderen adviseren wij u om:

  • het geheel nat te spuiten
  • delen niet te breken, slijpen of anders te bewerken
  • persoonlijke bescherming te dragen

Milieupas Milieustraat

Om als inwoner van onze gemeente toegang te krijgen tot de milieustraat aan de Smederijstraat 6 in Baarle-Nassau, moet u een milieupas hebben. Alle particuliere huishoudens in onze gemeente die gemeentelijke afvalstoffenheffing betalen, hebben van ons een milieupas gekregen. Als u geen milieupas heeft, krijgt u dus geen toegang tot de milieustraat.

Wat moet u doen als u uw pas kwijt ben of uw pas stuk is?

Meld dit meteen bij de gemeente via telefoonnummer 14 013. U krijgt dan een nieuwe pas. Uw oude pas blokkeren wij dan. Voor een nieuwe pas betaalt u € 10,00. U moet hiervoor een afspraak met ons maken. Dat kan via ons klantcontactcentrum telefoonnummer 14 013. U krijgt de pas dan direct mee.

Wat moet u doen als u verhuist?

Geef dit door via het verhuisformulier . De milieupas hoort bij uw huis. Laat de pas dus achter.

Wat moet u doen als nieuwe bewoner?

De milieupas hoort bij de woning. Dus als het goed is, treft u een milieupas aan in uw nieuwe huis. Is dit niet het geval? Dan kunt u een nieuwe milieupas afhalen bij de receptie van het gemeentehuis.