- Home
- Nieuws
- Nieuws van de gemeente
- ‘Vrijheid is een werkwoord’
‘Vrijheid is een werkwoord’
Het herdenken van de Tweede Wereldoorlog en het vieren van de bevrijding is elk jaar belangrijk. Naast het terugkijken naar de verschrikkingen van de oorlog, had burgemeester De Hoon-Veelenturf van Baarle-Nassau het in haar toespraak ook over de noodzaak om samen vooruit te kijken. Hoe zorgen we ervoor dat het niet weer gebeurt?
Stille tocht en 2 minuten stilte
Traditiegetrouw startte de drukbezochte dodenherdenking in Baarle-Nassau op 4 mei aan de Haldijk in Castelre met een stille tocht naar de kapel aan de Hooiberg. Na het blazen van het bekende signaal Taptoe door de trompettist Max van Alphen van muziekvereniging St. Remi, was het 2 minuten stil. Vervolgens werden er na het Wilhelmus drie kransen gelegd namens de gemeente, de Buurtraad Castelre en de stichting Herdenking Bevrijding Baarle.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend
“Veel van onze bevrijders kregen steun vanuit de lokale gemeenschap in Baarle,” sprak de burgemeester. “Het is belangrijk om ook aan de volgende generatie te laten zien wat oorlog betekent. Want voor de jeugd, en ja ook voor mij, is vrede en vrijheid zo vanzelfsprekend. Maar dat is het natuurlijk niet.”
"Vrijheid kun je ineens kwijt zijn. Zomaar, in een split-second zoals in Oekraïne. Of juist heel langzaam zonder het duidelijk te merken, wat we ook nu zien gebeuren. Denk aan Polen, Hongarije en de Verenigde Staten. Alleen in een land zonder oorlog, waar mensenrechten worden nageleefd en waar geen onderdrukking is, kan een samenleving goed functioneren. Daarom vieren we met 80 jaar vrijheid ook dat wij in een democratie leven. Een land waar iedereen mag meedenken en meebeslissen, vraagt om ieders verantwoordelijkheid."
Vervolgens werden er 2 gedichten voorgedragen. 1 door Jaylen, Rowena en Milan van Afterscoolradio en 1 door Annabel, leerling van basisschool de Uilenpoort.
Voorafgaand aan de herdenking in Castelre legde het college van burgemeester en wethouders ook een krans bij het ‘Monument voor Nederlandse militairen’ aan de Chaamseweg in Baarle-Nassau.