Paspoort

Een paspoort aanvragen? Maak eenvoudig een afspraak. Het paspoort ligt vijf werkdagen na aanvraag voor u klaar bij de receptie van het gemeentehuis of u kunt het thuis laten bezorgen. Uw paspoort is 10 jaar geldig; voor jongeren tot 18 jaar is de geldigheid vijf jaar.

Maak bij voorkeur een afspraak voor het aanvragen van uw paspoort.

Meenemen

Neem het volgende mee naar de afspraak:

 • Al uw reisdocumenten, zoals paspoorten en identiteitskaarten. Ook als deze niet meer geldig zijn.
 • Een kleurenpasfoto van maximaal zes maanden oud. Let op dat de pasfoto voldoet aan de pasfoto-eisen.
 • Contant geld of een pinpas om het paspoort te betalen.

Jonger dan 18 jaar?

Voor aanvragen voor kinderen jonger dan 18 jaar neemt u ook nog mee:

 • Een ingevuld formulier 'Toestemming reisdocument minderjarige' mee. U kunt dit vooraf ook online invullen. Hiervoor heeft u DigiD nodig.
 • Een (kopie van het) identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft. Heeft u het toestemmingsformulier via DigiD ingevuld? Dan hoeft dit niet.
 • Als ouders of gezaghebbenden een paspoort aanvragen voor hun kind, dan moet het kind daarbij aanwezig zijn.

Kosten 2023

ProductPrijs
Paspoort vanaf 18 jaar€ 77,79
Paspoort tot en met 17 jaar€ 58,83
Extra leges bij spoedprocedure€ 52,96
Extra kosten bij verlies of diefstal€ 0,00
Zakenpaspoort vanaf 18 jaar€ 77,79
Zakenpaspoort t/m 17 jaar€ 58,83
Reisdocument voor Vluchteling of Vreemdeling€ 58,83
Thuisbezorgen van een enkel reisdocument€ 16,70

De extra kosten voldoet u ook bij de aanvraag.

Nog geen 18 jaar?

Dan heb je toestemming van beide ouders of gezaghebbers nodig. Zij kunnen de toestemming schriftelijk of ter plekke geven. Voor de schriftelijke toestemming kun je het formulier 'Toestemming reisdocument minderjarige'  downloaden en laten invullen. Je hebt hierbij ook van beide ouders een kopie van of een origineel legitimatiebewijs nodig.

Je kan dit formulier ook online invullen. Daarvoor heb je DigiD nodig.

Kan of wil 1 van je ouders geen toestemming geven? Je kunt dan vervangende toestemming vragen bij de Rechtbank in Breda.

Zorg dat je binnen 3 maanden het paspoort aanvraagt. Na 3 maanden vervalt de toestemming en moet je het formulier opnieuw in laten vullen.

Spoedaanvraag

U kunt een spoedaanvraag doen om uw nieuwe paspoort sneller te krijgen. Een paspoort dat u in Baarle-Nassau op maandag aanvraagt voor 12.00 uur, kunt u – bij normale levering door de producent – de woensdag erna ophalen.

Als u op woensdagmorgen vóór 12.00 uur een spoedaanvraag doet in Baarle-Nassau kunt u het paspoort op donderdag ophalen.

Op woensdagavond en alle andere werkdagen kunt u ook een spoedaanvraag doen bij het gemeentehuis in Rijen. Daar kunt u het paspoort, bij normale levering door de producent, de volgende werkdag na 10.00 uur dan ophalen.

Voor een spoedaanvraag betaalt u extra. Maak voor de aanvraag telefonisch een afspraak via 14 013.

Thuisbezorging paspoort

U kunt uw paspoort ook laten bezorgen in plaats van dat u het zelf komt ophalen. Bezorgen kan in heel Nederland, behalve op de Waddeneilanden. Alle Nederlandse reisdocumenten/rijbewijzen die in onze gemeente zijn aangevraagd, kunnen worden bezorgd op elk gewenst adres. U hoeft dan niet meer naar het gemeentehuis te komen om uw paspoort op te halen.

Wat moet u weten

Tijdens de aanvraag van het paspoort geeft u aan, dat u het thuisbezorgd wilt krijgen (tegen bezorgkosten). U betaalt de bezorgkosten tijdens de aanvraag.

Kosten

De kosten voor het thuis laten bezorgen van een paspoort ziet u hierboven.

De bezorging

AMP-Groep bezorgt voor de gemeente Baarle-Nassau de paspoorten.

 • Is uw paspoort klaar voor bezorging? Dan krijgt u van AMP-Groep bericht om een afspraak te maken. Via de beveiligde website www.mijnafspraak.nl maakt u een afspraak. U kiest hier de gewenste tijd en het adres. U kunt hier ook de afspraak wijzigen, als dat nodig is. En u ziet welke bezorger uw paspoort komt brengen. U kunt een dag vóór de bezorging tot uiterlijk 22.00 uur ’s avonds de afspraak wijzigen.
 • De gemeente levert uw paspoort verzegeld aan bij AMP-Groep.
 • De bezorger controleert uw identiteit bij de bezorging. Dit gebeurt door de verzegelde envelop met uw paspoort in uw aanwezigheid te openen. Uw identiteit wordt vastgesteld en u tekent voor ontvangst.

Bij het afleveren van paspoorten voor meerdere gezinsleden of huisgenoten, moeten al die gezinsleden of huisgenoten op het moment van bezorging aanwezig zijn. Dit geldt ook voor kinderen. De identiteiten worden vastgesteld en iedereen tekent voor ontvangst. Tot 12 jaar tekent alleen één van de ouders of verzorgers. Kinderen vanaf 12 jaar tekenen mee voor ontvangst.

Thuisbezorging niet mogelijk

Thuisbezorging is niet mogelijk als:

 • u uw paspoort snel nodig heeft en een spoedaanvraag doet;
 • uw paspoort een geldig visum bevat, dat u nog wilt gebruiken;
 • u uw paspoort op één van de Waddeneilanden wilt laten bezorgen.

In deze gevallen haalt u uw paspoort af aan het gemeenteloket waar u de aanvraag heeft gedaan.

Reizen met kinderen

Sommige landen buiten het Schengengebied eisen een bewijs dat de meereizende volwassene de ouder is of het gezag heeft. Als het kind met iemand anders meereist moet de ouder of degene die het gezag heeft hiervoor toestemming geven. Omdat het kind vaak een andere achternaam heeft dan de meereizende volwassene, kan dit problemen geven bij de douane. Voor de toestemming kunt u op de website van de Koninklijke Marechaussee de brief vinden en daar wordt ook aangegeven welke documenten u nodig heeft.

Verlengen

U kunt uw paspoort niet 'verlengen'. Als uw paspoort verlopen is, moet u een nieuw paspoort aanvragen. Dit paspoort heeft een nieuwe einddatum en een nieuw nummer.