Paspoort

Een paspoort aanvragen? Maak eenvoudig een afspraak. Het paspoort ligt 5 werkdagen na aanvraag voor u klaar bij de receptie van het gemeentehuis of u kunt het thuis laten bezorgen. Uw paspoort is 10 jaar geldig; voor jongeren tot 18 jaar is de geldigheid 5 jaar.

Een paspoort ophalen of aanvragen

Kosten

Kosten paspoort
ProductPrijs
Paspoort vanaf 18 jaar€ 74,77
Paspoort tot en met 17 jaar€ 56,55
Extra leges bij spoedprocedure€ 50,91
Extra kosten bij verlies of diefstal€ 0,00
Zakenpaspoort vanaf 18 jaar€ 74,77
Zakenpaspoort t/m 17 jaar€ 56,55
Reisdocument voor Vluchteling of Vreemdeling€ 56,55
Thuisbezorgen van een enkel reisdocument€ 16,06

De extra kosten voldoet u ook bij de aanvraag.

Meenemen

 • alle reisdocumenten die in uw bezit zijn, ook als deze zijn verlopen;
 • één pasfoto in kleur. De pasfoto moet altijd goed lijken op het gezicht van de aanvrager en mag niet ouder zijn dan zes maanden. Kijk hier voor de overige eisen;
 • contant geld of een pinpas om het paspoort te betalen;

Jonger dan 18 jaar? 

 • neem dan een ingevuld formulier toestemming reisdocument minderjarige (PDF, 32 kb)  mee. U kunt dit vooraf ook online invullen. Hiervoor heeft u DigiD nodig.
 • (kopie van het) identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft;
 • als ouders of gezaghebbenden een paspoort aanvragen én ophalen voor hun kind, MOET het kind daarbij aanwezig zijn.

Nog geen 18 jaar?

Dan heb je toestemming van beide ouders of gezaghebbers nodig. Zij kunnen de toestemming schriftelijk of ter plekke geven. Voor de schriftelijke toestemming kun je het formulier 'Toestemming reisdocument minderjarige' (PDF, 109 kb)  downloaden en laten invullen. Je hebt hierbij ook van beide ouders een kopie van of een origineel legitimatiebewijs nodig.

Je kan dit formulier ook online invullen. Daarvoor heb je DigiD nodig.

Kan of wil één van je ouders geen toestemming geven? Je kunt dan vervangende toestemming vragen bij de Rechtbank in Breda.

Zorg dat je binnen drie maanden het paspoort aanvraagt. Na drie maanden vervalt de toestemming en moet je het formulier opnieuw in laten vullen.

Spoedaanvraag

U kunt een spoedaanvraag doen om uw nieuwe paspoort sneller te krijgen. Een paspoort dat u in Baarle-Nassau op maandag aanvraagt voor 12.00 uur, kunt u – bij normale levering door de producent – de woensdag erna ophalen.

Op alle werkdagen kunt u spoedaanvragen ook doen op het gemeentehuis in Rijen, waar u het document bij normale levering de volgende werkdag na 10.00 uur kunt ophalen. Plan voor de aanvraag telefonisch een afspraak in via 14 013.

Voor een spoedaanvraag betaalt u extra kosten. Plan voor de aanvraag een afspraak in. Vertrekt u vandaag al? Ga dan naar de Koninklijke Marechaussee voor een nooddocument.

Thuisbezorging paspoort

U kunt uw paspoort ook laten bezorgen in plaats van dat u het zelf komt ophalen. Bezorgen kan in heel Nederland, behalve op de Waddeneilanden. Alle Nederlandse reisdocumenten/rijbewijzen die in onze gemeente zijn aangevraagd, kunnen worden bezorgd op elk gewenst adres. U hoeft dan niet meer naar het gemeentehuis te komen om uw paspoort op te halen.

Wat moet u weten

Tijdens de aanvraag van het paspoort geeft u aan, dat u het thuisbezorgd wilt krijgen (tegen bezorgkosten). U betaalt de bezorgkosten tijdens de aanvraag.

Kosten

Het thuis laten bezorgen van een paspoort kost €16,06.

De bezorging

AMP-Groep bezorgt voor de gemeente Baarle-Nassau de paspoorten.

 • Is uw paspoort klaar voor bezorging? Dan krijgt u van AMP-Groep bericht om een afspraak te maken. Via de beveiligde website www.mijnafspraak.nl maakt u een afspraak. U kiest hier de gewenste tijd en het adres. U kunt hier ook de afspraak wijzigen, als dat nodig is. En u ziet welke bezorger uw paspoort komt brengen. U kunt een dag vóór de bezorging tot uiterlijk 22.00 uur ’s avonds de afspraak wijzigen.
 • De gemeente levert uw paspoort verzegeld aan bij AMP-Groep.
 • De bezorger controleert uw identiteit bij de bezorging. Dit gebeurt door de verzegelde envelop met uw paspoort in uw aanwezigheid te openen. Uw identiteit wordt vastgesteld en u tekent voor ontvangst.

Bij het afleveren van paspoorten voor meerdere gezinsleden of huisgenoten, moeten al die gezinsleden of huisgenoten op het moment van bezorging aanwezig zijn. Dit geldt ook voor kinderen. De identiteiten worden vastgesteld en iedereen tekent voor ontvangst. Tot 12 jaar tekent alleen één van de ouders of verzorgers. Kinderen vanaf 12 jaar tekenen mee voor ontvangst.

Thuisbezorging niet mogelijk

Thuisbezorging is niet mogelijk als:

 • u uw paspoort snel nodig heeft en een spoedaanvraag doet;
 • uw paspoort een geldig visum bevat, dat u nog wilt gebruiken;
 • u uw paspoort op één van de Waddeneilanden wilt laten bezorgen.

In deze gevallen haalt u uw paspoort af aan het gemeenteloket waar u de aanvraag heeft gedaan.

Paspoort kwijt of gestolen

Bij verlies of diefstal van uw paspoort ondertekent u een vermissingsverklaring bij de gemeente. De normale levertijd van 5 werkdagen kunnen we niet altijd garanderen. Bij verlies of diefstal in Nederland is aangifte doen bij de politie niet nodig. Is uw document in het buitenland verdwenen, dan moet u voor uw reisverzekering bij de politie in het buitenland aangifte doen.

Reizen met kinderen

Sommige landen buiten het Schengengebied eisen een bewijs dat de meereizende volwassene de ouder is of het gezag heeft. Als het kind met iemand anders meereist moet de ouder of degene die het gezag heeft hiervoor toestemming geven. Omdat het kind vaak een andere achternaam heeft dan de meereizende volwassene, kan dit problemen geven bij de douane. Voor de toestemming kunt u op de website van de Koninklijke Marechaussee de brief vinden en daar wordt ook aangegeven welke documenten u nodig heeft.

Verlengen

U kunt uw paspoort niet 'verlengen'. Als uw paspoort verlopen is, moet u een nieuw paspoort aanvragen. Dit paspoort heeft een nieuwe einddatum en een nieuw nummer.