Ga naar de inhoud
Ga naar het zoeken

Paspoort

Een paspoort aanvragen kan op afspraak. Aanvragen en ophalen van een paspoort doet u zelf. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Het paspoort ligt na 5 werkdagen voor u klaar. Uw paspoort is 10 jaar geldig; voor jongeren tot 18 jaar is de geldigheid 5 jaar.

Een paspoort ophalen of aanvragen kan op afspraak

Kosten

Kosten paspoort

Product

Prijs

Paspoort vanaf 18 jaar

€ 64,75

Paspoort tot en met 17 jaar

€ 51,45

Extra leges bij spoedprocedure

€ 47,55

Extra kosten bij verlies of diefstal

€ 0,00

Zakenpaspoort

€ 64,75

De extra kosten voldoet u ook bij de aanvraag.

Meenemen

  • alle reisdocumenten die in uw bezit zijn, ook als deze zijn verlopen
  • één pasfoto in kleur. Let op de eisen
  • contant geld of een pinpas om het paspoort te betalen
  • jonger dan 18 jaar: ingevuld formulier toestemming reisdocument minderjarige (PDF, 107 kb)  en (kopie van het) identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft
  • Als ouders of gezaghebbenden een paspoort aanvragen én ophalen voor hun kind, MOET het kind daarbij aanwezig zijn.

Nog geen 18 jaar?

Dan heb je toestemming van beide ouders of gezaghebbers nodig. Zij kunnen die toestemming schriftelijk of ter plekke geven. Voor de schriftelijke toestemming kun je het formulier toestemming reisdocument minderjarige (PDF, 109 kb)  downloaden en laten invullen. Je hebt daarnaast ook van beide ouders een kopie van of origineel legitimatiebewijs nodig. Kan of wil één van je ouders geen toestemming geven? Je kunt dan vervangende toestemming vragen bij de Rechtbank in Breda.

Spoedaanvraag

U kunt een spoedaanvraag doen om uw nieuwe paspoort sneller te krijgen. Een spoedaanvraag moet u voor 12.30 uur op het gemeentehuis indienen. Bij een normale levering door de producent kunt u de volgende werkdag uw reisdocument vanaf 10.00 uur ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra kosten. Vertrekt u vandaag al? Ga dan naar de Koninklijke Marechaussee voor een nooddocument.

Paspoort kwijt of gestolen

Bij verlies of diefstal van uw paspoort ondertekent u een vermissingsverklaring bij de gemeente. De normale levertijd van 5 werkdagen kunnen we niet altijd garanderen. Bij verlies of diefstal in Nederland is aangifte doen bij de politie niet nodig. Is uw document in het buitenland verdwenen, dan moet u voor uw reisverzekering bij de politie in het buitenland aangifte doen.

Reizen met kinderen

Sommige landen buiten het Schengengebied eisen een bewijs dat de meereizende volwassene de ouder is of het gezag heeft. Als het kind met iemand anders meereist moet de ouder of degene die het gezag heeft hiervoor toestemming geven. Omdat het kind vaak een andere achternaam heeft dan de meereizende volwassene, kan dit problemen geven bij de douane. Voor de toestemming kunt u op de website van de Koninklijke Marechaussee de brief vinden en daar wordt ook aangegeven welke documenten u nodig heeft.

Verlengen

U kunt uw paspoort niet 'verlengen'. Als uw paspoort verlopen is, moet u een nieuw paspoort aanvragen. Dit paspoort heeft een nieuwe einddatum en een nieuw nummer.