Rijbewijs

Een rijbewijs aanvragen? Maak eenvoudig een afspraak. Een rijbewijs verlengen kan online. Het rijbewijs ligt vijf werkdagen na aanvraag voor u klaar bij de receptie van het gemeentehuis of u kunt het thuis laten bezorgen. U betaalt de kosten bij de aanvraag.

Voor de eerste keer een rijbewijs aanvragen? Maak bij voorkeur een afspraak. Een rijbewijs verlengen kan online.

Rijbewijs online verlengen

U kunt uw rijbewijs online verlengen via de website van de RDW. U kunt uw rijbewijs dan na een paar dagen tijdens de openingstijden ophalen bij het gemeentehuis. Hiervoor hoeft u dan geen afspraak te maken. Ook als u de categorieën op uw rijbewijs wil uitbreiden, dus als u bijvoorbeeld een aanhangercertificaat of vrachtwagenrijbewijs hebt gehaald, kunt u dit online doen. U moet eerst een pasfoto laten maken bij een erkende fotograaf of fotocabine. Op de website van de RDW leest u waar u dat kunt doen.

Als u voor de eerste keer een rijbewijs aanvraagt, kan dat niet digitaal. Dan moet u langskomen bij het gemeentehuis. We adviseren u dan eerst online een afspraak te maken of door te bellen met 14 013.

Op afspraak aanvragen

Voor het aanvragen van een rijbewijs adviseren we u een afspraak te maken in het gemeentehuis. Als uw rijbewijs verloopt, moet u een nieuw rijbewijs aanvragen. Een rijbewijs is maximaal tien jaar geldig.

Neem het volgende mee als u het rijbewijs op afspraak komt aanvragen:

 • een geldig legitimatiebewijs
 • één goed lijkende pasfoto in kleur, van maximaal zes maanden oud, die voldoet aan de eisen
 • uw huidige rijbewijs (behalve bij een eerste aanvraag of vermissing)
 • een pinpas (of contant geld)

Uw nieuwe rijbewijs ligt na vijf werkdagen klaar bij de receptie van het gemeentehuis. Het wordt drie maanden bewaard.

Kosten 2023

Kosten rijbewijs
ProductPrijs
Rijbewijs€ 48,15
Extra kosten voor een spoedaanvraag€ 34,10
Extra kosten bij verlies of diefstal€ 31,05
Gezondheidsverklaring€ 41,50
Thuisbezorging van een rijbewijs€ 16,70

Rijbewijs ophalen of thuis laten bezorgen

U kunt uw rijbewijs na vijf werkdagen ophalen in het gemeentehuis. Neem uw afhaalbewijs mee.

U kunt uw rijbewijs ook laten bezorgen in plaats van dat u het zelf komt ophalen. Bezorgen kan in heel Nederland, behalve op de Waddeneilanden. Alle Nederlandse reisdocumenten/rijbewijzen die in onze gemeente zijn aangevraagd, kunnen worden bezorgd op elk gewenst adres. U hoeft dan niet meer naar het gemeentehuis te komen om uw rijbewijs op te halen.

Wat moet u weten

Tijdens de aanvraag van het rijbewijs geeft u aan, dat u het thuisbezorgd wilt krijgen (tegen bezorgkosten). U betaalt de bezorgkosten tijdens de aanvraag.

Kosten

De kosten voor het thuis laten bezorgen van een rijbewijs ziet u hierboven.

De bezorging

AMP-Groep bezorgt voor de gemeente Baarle-Nassau de rijbewijzen.

 • Is uw rijbewijs klaar voor bezorging? Dan krijgt u van AMP-Groep bericht om een afspraak te maken. Via de beveiligde website www.mijnafspraak.nl maakt u een afspraak. U kiest hier de gewenste tijd en het adres. U kunt hier ook de afspraak wijzigen, als dat nodig is. En u ziet welke bezorger uw rijbewijs komt brengen. U kunt een dag vóór de bezorging tot uiterlijk 22.00 uur ’s avonds de afspraak wijzigen.
 • De gemeente levert uw rijbewijs verzegeld aan bij AMP-Groep.
 • De bezorger controleert uw identiteit bij de bezorging. Dit gebeurt door de verzegelde envelop met uw rijbewijs in uw aanwezigheid te openen. Uw identiteit wordt vastgesteld en u tekent voor ontvangst.

Bij het afleveren van rijbewijzen voor meerdere gezinsleden of huisgenoten, moeten al die gezinsleden of huisgenoten op het moment van bezorging aanwezig zijn.

Thuisbezorging niet mogelijk

Thuisbezorging is niet mogelijk als:

 • u uw rijbewijs snel nodig heeft en een spoedaanvraag doet;
 • u uw rijbewijs op één van de Waddeneilanden wilt laten bezorgen.

In deze gevallen haalt u uw rijbewijs af aan het gemeenteloket waar u de aanvraag heeft gedaan.

Rijbewijs kwijt of gestolen

Bij verlies of diefstal van uw rijbewijs ondertekent u een vermissingsverklaring bij de gemeente. De normale levertijd van vijf werkdagen kunnen we niet altijd garanderen. Bij verlies of diefstal in Nederland is aangifte doen bij de politie niet nodig. Is uw rijbewijs in het buitenland verdwenen, dan moet u voor uw reisverzekering bij de politie in het buitenland aangifte doen. Via de site van de RDW kunt u het ook online regelen. Dit kan met uw DigiD. De RDW stuurt u per post een bevestiging van de melding.

Spoedaanvraag

U kunt een spoedaanvraag doen om uw rijbewijs sneller te krijgen. Een rijbewijs dat u in Baarle-Nassau op maandag aanvraagt voor 12.00 uur, kunt u – bij normale levering door de producent – de woensdag erna ophalen.

Als u op woensdagmorgen vóór 12.00 uur een spoedaanvraag doet in Baarle-Nassau kunt u het rijbewijs op donderdag ophalen.

Op woensdagavond en alle andere werkdagen kunt u ook een spoedaanvraag doen bij het gemeentehuis in Rijen. Daar kunt u het rijbewijs, bij normale levering door de producent, de volgende werkdag na 10.00 uur dan ophalen.

Voor een spoedaanvraag betaalt u extra. Maak voor de aanvraag telefonisch een afspraak via 14 013.

Gezondheidsverklaring

Er zijn verschillende soorten Gezondheidsverklaringen. In de volgende gevallen hebt u een Gezondheidsverklaring nodig:

Gezondheidsverklaring personen jonger dan 75

 • U doet rijexamen in de categorie A, B, of BE.
 • U hebt al een rijbewijs in de categorie A, B of BE, maar u moet tussentijds medisch gekeurd worden.
 • U wilt een buitenlands rijbewijs in de categorie A, B of BE omwisselen.

Gezondheidsverklaring personen ouder dan 75:

 • U hebt de Gezondheidsverklaring altijd nodig als u ouder bent dan 75 jaar. Bent u ouder dan 65 jaar en verloopt uw rijbewijs na uw 75e verjaardag, dan hebt u ook de Eigen verklaring nodig.

Gezondheidsverklaring rijbewijs CDE

 • Hebt u een rijbewijs in de categorie C, D of E of wilt u dit rijbewijs gaan behalen? U hebt altijd een Gezondheidsverklaring nodig.

Aanvraag

Bij de aanvraag van uw eerste rijbewijs loopt dit via uw rijschool. U kunt de Gezondheidsverklaring Rijbewijs aanvragen:

 • Bij het CBR (met DigiD).
 • Op het gemeentehuis in Baarle-Nassau. Wij adviseren u hiervoor een afspraak te maken.

De vragen op het formulier van de Gezondheidsverklaring vult u zelf in. U stuurt de ingevulde verklaring naar het CBR. Moet u gekeurd worden door één of meerdere arts(en) dan ontvangt u van het CBR een keuringsverslag voor de arts. Dit kunt u per post of digitaal ontvangen. De arts vult dit verslag vervolgens in.

Medische keuring voor rijbewijs

Soms is een keuringsverslag van een arts nodig. In dat geval ontvangt U van het CBR dit keuringsverslag. Het keuringsverslag neemt u mee naar de afspraak met de arts. De arts vult het keuringsverslag in.

Een afspraak met een arts kost geld. Deze kosten moet u zelf betalen.

Geldigheid rijbewijs

Een rijbewijs is in principe tien jaar geldig. Omdat iedere bestuurder rond het 75ste levensjaar wordt gekeurd, is het rijbewijs voor mensen ouder dan 65 korter geldig.

 • bent u tussen de 65 en 70? Dan is uw rijbewijs geldig tot uw 75ste
 • bent u ouder dan 70? Dan is uw rijbewijs maximaal vijf jaar geldig
 • na uw 75ste krijgt u elke vijf jaar een medische keuring. Na elke keuring is uw rijbewijs maximaal vijf jaar geldig

Rijbewijs met DigiD inlogfunctie

Vanaf 1 juli 2023 kunt u uw rijbewijs gebruiken om online in te loggen bij op websites van de overheid, zorg en pensioenfondsen. Binnen 5 werkdagen na het ophalen van uw nieuwe rijbewijs ontvangt u een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kunt u de inlogfunctie activeren. Dit is niet verplicht.

Is uw huidige rijbewijs van nà 25 mei 2018? Dan kunt u de functie vanaf 1 juli ook activeren. Vraag via DigiD.nl een pincode aan. Hiervoor betaalt u € 3,50.