Rioolverstopping/ Rioolaansluiting

Het kan voorkomen dat u te maken krijgt met een rioolverstopping. Als u dit overkomt is het belangrijk om te weten waar de rioolverstopping zich bevindt. Alleen dan weet u met welke partij u contact dient op te nemen om de verstopping te verhelpen.

Mijn riool is verstopt. Wat nu?

De huiseigenaar is verantwoordelijk voor alle riolering binnen de perceelsgrens. Voor alle riolering daar buiten is de gemeente verantwoordelijk.

Bent u huurder?

Neem contact op met de huiseigenaar of uw woningbouwvereniging.

Bent u huiseigenaar?

Omdat 90% van de verstoppingen zich binnen de perceelsgrens voordoen, adviseert de gemeente u een loodgieter of ontstoppingsbedrijf in te schakelen om de verstopping te verhelpen. De kosten hiervan zijn uiteraard voor eigen rekening.

Als de loodgieter of het ontstoppingsbedrijf constateert dat de verstopping zich op gemeentegrond bevindt dan dient u direct contact op te nemen met de dienstdoende gemeenteopzichter via 06 - 10 22 09 47. Als de dienstdoende gemeenteopzichter heeft geoordeeld dat de verstopping daadwerkelijk op gemeentegrond zit, vergoedt de gemeente de ontstoppingskosten.

Rioolaansluiting

De gemeente is verantwoordelijk voor het inzamelen en afvoeren van afval- en regenwater. Woningen en andere gebouwen hebben daarvoor een aansluiting op het gemeentelijk hoofdriool. De gemeente legt de aansluiting tot aan uw erfgrens aan.

Voor het aanvragen of vervangen van een rioolaansluiting kunt u terecht bij afdeling Openbare Werken, telefonisch te bereiken via 14 013/ +31 (0)13 - 507 5200.

Tips en maatregelen

Een rioolverstopping is natuurlijk niet altijd te voorkomen maar er zijn wel een aantal maatregelen om de kans op een verstopping sterk te reduceren.

Hieronder vind je een aantal handige tips en trucs zodat je de kans op rioolverstoppingen in je huis zo veel mogelijk kunt reduceren tot een absoluut minimum.

  • Gooi nooit afval in de afvoeren van de spoelbak of het toilet. Dus geen vet, eten, sauzen of ander afval. Gaat er per ongeluk toch een keer wat afval in de afvoer, spoel dit dan met veel water na.
  • Spoel niet teveel wc papier door het toilet. Ontstaat er een verstopping in het toilet, probeer dan met een ontstopper het toilet te ontstoppen en trek nadien twee keer door, zodat er voldoende water door het toilet stroomt en het toiletpapier minder kans krijgt om elders in de rioolbuizen vast te komen zitten.
  • Producten als inlegkruisjes, tampons, luiers en natte doekjes zijn de belangrijkste redenen voor verstoppingen in het toilet. Plaats dus een prullenbak(je) naast het toilet.
  • Pas op met flessendoppen van schoonmaakmiddelen. Deze kunnen gemakkelijk in het toilet vallen, als u bezig bent met schoonmaken en in de rioolbuis van het toilet blijven hangen omdat er lucht in de dop komt.
  • Doucheafvoeren en wasbakken raken vaak verstopt door met name haar wat  het siffon gaat vastzitten. Maak dus regelmatig het siffon schoon.
  • Pas op met agressieve ontstoppingsmiddelen. Lees goed de gebruiksaanwijzing zodat u op de juiste wijze het product toepast. Bij een verkeerd gebruik kunnen deze middelen de verstopping alleen maar verergeren.
  • Laat altijd de emmer in de put zitten. Dit emmertje functioneert onder andere als stankafsluiter en het filtert groter afval, zodat dit niet in het riool komt. Maak dus regelmatig de emmer van de afvoerput schoon.
  • Een vaatwasmachine en een wasmachine zijn meestal de veroorzakers van een verstopt riool door vet en zeep. Het verdient wel de aanbeveling om waspoeder te gebruiken in plaats van vloeibare wasmiddelen in de vaatwasser en de wasmachine.