Wijkaanpak

We hebben als gemeente het doel om in 2050 geen aardgas meer te gebruiken. Daarom stelden we in 2021 een document op dat een eerste richting geeft aan de aanpak van het isoleren en aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving. Hierin staat beschreven hoe we samen met inwoners werken aan een aardgasvrije gemeente.

Eerste fase

We zitten nu in de eerste fase. We richten onze aandacht op maatregelen die zichzelf altijd terugverdienen en die zorgen voor meer gemak in de woning. Inwoners hebben er altijd voordeel van. Want energie die niet wordt gebruikt, hoeft ook niet te worden opgewekt. Woningen energiezuiniger maken levert onze inwoners veel op:

  • meer gemak,
  • minder verbruik van aardgas en elektriciteit,
  • een lagere energierekening, en
  • het is beter voor het klimaat.

We gaan samen met inwoners en samenwerkingspartners aan de slag om woningen energiezuiniger te maken. Zo besparen we samen energie én geld.

De wijkaanpak

Samen met de gemeente Alphen-Chaam gaan we aan de slag met twee proefprojecten. In onze gemeente in het grootste gedeelte van de wijk Hoogbraak. In Alphen-Chaam in de wijk Molenwijk. Er is expres voor twee verschillende type wijken gekozen, zodat we er zoveel mogelijk van kunnen leren.

Het gedeelte van Hoogbraak dat is geselecteerd voor het project is het gedeelte ten zuiden van de Sportlaan. Dit zijn alle straten met de postcode 5111 D A t/m Z. Dit gedeelte van de wijk heeft een gemiddeld bouwjaar van 1995. Van de in totaal 265 woningen in het postcodegebied, zijn de isolatieoplossingen vaak al bekend. De woningen zijn waarschijnlijk al redelijk goed geïsoleerd en zijn misschien klaar voor de volgende stap.

De Molenwijk in Alphen heeft in totaal 227 woningen in het postcodegebied 5131 Z A t/m Z. Het gemiddelde bouwjaar is 1971, waardoor er dus veel meer geïsoleerd moet worden.

Wat gaan we doen

We zijn van plan verschillende activiteiten te organiseren om zoveel mogelijk mensen in de wijk te informeren en ondersteunen bij het energiezuining maken van de woning. We starten met een warmtescan (zie het kopje hieronder voor meer informatie). Daarnaast zetten we op een rij welke isolatieopties of eventuele andere maatregelen er het meeste nodig zijn in de wijk. Samen met de energiecoaches brengen we de verschillende woningtypes in beeld. Samen kunnen we kijken of we bijvoorbeeld een collectieve inkoopactie kunnen opzetten.

Met verschillende bijeenkomsten en informatieavonden willen we zoveel mogelijk mensen helpen. Houd de website in de gaten voor meer informatie en de verschillende data.

De warmtescans

Het bedrijf Heatpulse gaat in een koude avond/nacht begin april een warmtescan maken van de gevels in de wijk. Met een infraroodcamera brengen ze de ‘warmtelekken’ in beeld. De resultaten uit de warmtescan komen in een rapport.

Het verslag met daarin de beoordeling van de scan en het advies geeft een helder beeld van de warmtelekken en de kansen in de woning.

U krijgt een advies voor het onderdeel van het huis dat het meest geschikt is voor een besparing. We geven tips voor verbeteringen die snel gedaan kunnen worden en meteen voordeel opleveren, zoals het aanbrengen van radiatorfolie en tochtstrips. Op die manier kunt u snel aan de slag met het energiezuinig maken.

Voor meer informatie kunt u kijken op https://heatpulse.nl/voor-bewoners.

Het duurzaamheids-buurtteam

Het succes van de wijkaanpak wordt vergroot door de inzet van de buurtbewoners. We kunnen dit niet zonder u! Wie weet er het beste wat er nodig is in de wijk? Dat zijn natuurlijk de bewoners zelf. Lijkt het u leuk om mee te helpen of denken? Alle hulp is welkom!

Meld u aan door een mailtje te sturen naar wijkaanpak-bn@abg.nl of klik op de ‘contact-knop’ rechtsboven. Dan nemen we snel contact met u op.