Proefproject verduurzamen Hoogbraak

In de wijk Hoogbraak starten we met een proefproject waarbij we bewoners helpen met het energiezuinig maken van hun woning. Woont u in de wijk Hoogbraak? Dan kunt u zich aanmelden voor een woninganalyse en/of een energie-meetbox lenen. Bij de woninganalyse wordt bekeken hoe goed uw woning is geïsoleerd. Met de energie-meetbox krijgt u meer zicht op uw stroomverbruik en de luchtkwaliteit in uw huis.

Meld u aan voor woninganalyse en energie-meetbox

Wat hieraan vooraf ging

We hebben als gemeente het doel om in 2050 geen aardgas meer te gebruiken. In 2021 kwamen we met een 1e plan van aanpak voor het isoleren en aardgasvrij maken van woningen en andere gebouwen. Dit plan noemen we Transitievisie Warmte.

Om te beginnen richten we ons op maatregelen die zichzelf altijd terugverdienen en die zorgen voor meer comfort in de woning. Het proefproject in de wijk Hoogbraak is een belangrijke 1e stap.

Waarom we dit doen

Met dit project willen we ervoor zorgen dat elke bewoner in de wijk advies op maat kan krijgen op het gebied van isolatie en het aardgasvrij maken van de woning. Met dit persoonlijke advies heeft u meer inzicht in de mogelijkheden om uw woning duurzamer te maken. Hiermee kunt u uw woning voorbereiden op een duurzame toekomst, bespaart u energie en geld. Dit betekent niet dat u gelijk uw woning van het gas af moet sluiten. U krijgt wel inzicht in de stappen die u mogelijk kunt gaan nemen.

Met de resultaten van de aanpak in de wijk Hoogbraak gaan we in een later stadium aan de slag in andere buurten in de gemeente. Uiteindelijk willen we dat alle woningen klaar zijn voor de toekomst.

Wat we gaan doen

We organiseren verschillende activiteiten en bijeenkomsten om zoveel mogelijk mensen in de wijk te informeren en te ondersteunen bij het energiezuinig maken van de woning. Er zijn al warmtescans van woningen gemaakt. Ook gaan we met een blowerdoortest nog analyseren hoe goed woningen zijn geïsoleerd en kunnen bewoners een energie-meetbox lenen.

Warmtescans

Het bedrijf Heatpulse heeft begin april een warmtescan gemaakt van de voorgevels in de wijk. Met een infraroodcamera werd bekeken hoeveel warme lucht uit de woningen lekt. Per woning is een rapport gemaakt met daarin het resultaat en het advies. Heeft u dit rapport nog niet ontvangen? Dan kunt u deze bij de volgende activiteit ophalen.

Woninganalyse met blowerdoortest

De wijk heeft veel vergelijkbare woningtypes. Daarom willen we bij de verschillende woningtypes een blowerdoortest gaan doen. Dit is een test waarbij een grote ventilator in de deuropening wordt geplaatst. Vervolgens wordt gemeten hoeveel lucht er door openingen in het huis naar buiten lekt. De resultaten worden gedeeld met de bewoners, zodat iedereen met hetzelfde woningtype er zijn/haar voordeel mee kan doen.

Energie-meetbox lenen

Met een energie-meetbox krijgt u meer zicht op uw stroomverbruik en op de luchtkwaliteit in uw huis. Dit zit er in de box:

  • 5 energieverbruiksmeters: hiermee kunt u bij 5 verschillende apparaten het stroomverbruik meten.
  • CO2 meter: plaats deze in een kamer om te zien hoeveel CO2 (koolstofdioxide) er in de lucht zit.
  • Een logboek waarin u de resultaten kunt bijhouden.

Goed om te weten

Meedenken en meedoen

Wie weet er het beste wat er nodig is in de wijk? Dat zijn natuurlijk de bewoners zelf. Lijkt het u leuk om mee te helpen of denken?

Meld u aan door een mailtje te sturen naar wijkaanpak-bn@abg.nl. Dan nemen we snel contact met u op.

Planning

  • Augustus: aanmelden voor woninganalyse en energie-meetbox kan tot 12 september
  • September: de woninganalyses met blowerdoortest worden uitgevoerd
  • 5 september: aanwezig bij de Toekomstbus op de weekmarkt in Baarle-Nassau

Contact

Met wie we samenwerken: Maaike van Dijk – Wolfs