Trouwen en geregistreerd partnerschap

Gefeliciteerd! U wil gaan trouwen of uw partnerschap officieel registreren. U doet  eerst een melding van een voorgenomen huwelijk of een geregistreerd partnerschap. Dit regelt u gemakkelijk online. Vanaf twee weken tot uiterlijk één jaar nadat wij uw melding hebben ontvangen, kunt u trouwen of uw partnerschap registreren. BELANGRIJK: leest u onderstaande tekst vóórdat u digitaal uw melding doet.

Met DigiD kunt u online uw huwelijk of geregistreerd partnerschap melden.

Melding online doorgeven

Als u wil trouwen of een geregistreerd partnerschap wil aangaan in Baarle-Nassau, dan moet u dit eerst melden (voorheen noemden we dit ‘ondertrouw’). 

Een melding doet u altijd in de gemeente waar u wil trouwen of uw partnerschap wil registreren. U kunt dit gemakkelijk online doorgeven. Hier heeft u DigiD voor nodig. U geeft onder andere de datum en trouwlocatie door.

Let op: de datum en trouwlocatie die u doorgeeft, staan dan nog niet meteen vast. Wij nemen contact met u op om uw aanvraag te bevestigen. Wij bevestigen en behandelen uw aanvraag niet als die niet compleet is.

Kiest u voor een kosteloos of een administratief huwelijk? Dan moet u in onze gemeente wonen. Wij annuleren uw melding van een kosteloos of administratief huwelijk als u niet in onze gemeente woont.

Wilt u de melding van uw voorgenomen huwelijk niet online doorgeven? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 14 013 en vraag naar afdeling Burgerzaken.

Partnerschap omzetten naar huwelijk

Wilt u uw partnerschap omzetten in een huwelijk? Dan doet u eerst een melding van een omzetting. Dit doet u met DigiD.

Kosten

Na de melding krijgt u eventueel een factuur voor de kosten van het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Die kosten zijn afhankelijk van de gekozen dag, tijd en locatie.

Kosten huwelijk
Dag en tijdKosten
Maandag om 09.00 uur en om 09.15 uurGratis*
Maandag- en dinsdagochtend van 10.00 uur - 12.00 uur€ 128,25**
Maandag tot en met vrijdag 09.00 uur - 17.00 uur€ 283,80
Maandag tot en met vrijdag voor 09.00 uur en na 17.00 uur€ 766,40
Zaterdag, zondag en feestdagen€ 766,40
  
Extra optiesExtra kosten
Getuige van gemeentewege€ 24,60
Trouwboekje/partnersboekje€ 42,95
Verzoek behandelen eigen trouwambtenaar/BABS€ 64,10***
Verzoek behandelen vrije locatiekeuze€ 128,25
Uittreksel BRP€ 7,70
Uittreksel Burgerlijke stand€ 14,30

* Deze kosteloze huwelijken / geregistreerde partnerschappen worden voltrokken in Baarle-Nassau: zonder toespraak, met alleen het bruidspaar en de getuigen.

** Deze administratieve huwelijken / geregistreerde partnerschappen worden voltrokken in een door de gemeente aangewezen ruimte: zonder toespraak met maximaal 10 personen (incl. het bruidspaar). Voor de nog beschikbare tijden neemt u telefonisch contact op met de gemeente Baarle-Nassau via 14 013.

*** Trouwambtenaren die een actuele benoeming tot BABS hebben in een andere gemeente en beëdigd zijn bij de rechtbank tot BABS mogen in onze gemeente ook een huwelijk/partnerschap voltrekken.

Annuleringskosten

  • Meer dan een half jaar voor het voorgenomen tijdstip: € 0,00
  • Tussen vier weken en een half jaar voor het voorgenomen tijdstip: € 64,10
  • Binnen vier weken voor het voorgenomen tijdstip: € 128,25

Trouwlocaties

In de gemeente Baarle-Nassau mag in principe overal getrouwd worden. De gemeente kent daarnaast een vaste locatie:

  • Gemeentehuis Baarle-Nassau

Als u een eigen locatie heeft, neem dan ruim voor uw huwelijks- of partnerschapsdatum contact op met de gemeente Baarle-Nassau via 14 013.

Trouwboekje

Indien u een trouwboekje wenst, dan zijn de kosten € 42,95.

Trouwambtenaar

De gemeente heeft één ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) die de huwelijken en geregistreerd partnerschappen voltrekt. De trouwambtenaar maakt een afspraak met u voor een gesprek over de ceremonie. U kunt daarbij uw persoonlijke wensen aangeven.

Downloads