Trouwen en geregistreerd partnerschap

Wilt u trouwen of u als partners laten registeren? Maak dan een melding van uw voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dit doet u via een online formulier. Houdt u er rekening mee dat in drukke tijden de wachttijd kan oplopen tot enkele maanden.

Maak hier melding van uw voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap

Coronavirus

Het gemeentehuis is als huwelijkslocatie open. Wel zijn er extra maatregelen van kracht voor uw gezondheid en die van onze medewerkers.

  • Bij een ceremonieel huwelijk of bijeenkomst voor geregistreerd partnerschap laten we een beperkt aantal mensen toe in de ruimte (maximaal een huwelijksgezelschap van 30 personen). Voor kosteloze en administratieve huwelijken gelden het aantal aangegeven personen zoals vermeld staat op deze pagina.
  • Heeft iemand in het gezelschap (lichte) klachten als hoesten, niezen, koorts e.d. Neem dan contact op met de gemeente.

Melding regelen

Als u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan, dan moet u dit eerst melden via een formulier (voorheen: ondertrouw). Dit kunt u doen in de gemeente waar u wilt gaan trouwen of uw partnerschap wilt laten registreren. Vanaf 2 weken tot uiterlijk één jaar na ontvangst van de melding door de ambtenaar van de burgerlijke stand kunt u trouwen of uw partnerschap laten registreren. Bij de melding kunt u de keuze voor de getuigen, minimaal 2 en maximaal 4 meerderjarige personen en een trouwboekje aangeven.

Melding

U kunt uw melding doen via een online formulier. U en uw partner vullen het formulier samen in. U heeft hier beiden DigiD voor nodig. Om uw melding te doen, moet u ook een aantal documenten uploaden:

  • Van u allebei een geldig identiteitsbewijs
  • Kopieën van een geldig identiteitsbewijs van alle getuigen

Na uw melding neemt de gemeente contact met u op voor verdere informatie.

Extra documenten

Soms moet u extra documenten overleggen. Bijvoorbeeld als u in het buitenland bent geboren, heeft gewoond of daar bent gescheiden. Of als u niet de Nederlandse nationaliteit heeft. Neem dan ruim voor uw huwelijks- of partnerschapsdatum contact op met de gemeente Baarle-Nassau via 14 013.

Kosten

Na de melding krijgt u eventueel een factuur voor de kosten van het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Die kosten zijn afhankelijk van de gekozen dag, tijd en locatie.

Kosten huwelijk
Dag en tijdKosten
Maandag om 09.00 uur en om 09.15 uurGratis*
Maandag, dinsdag en donderdag van 09.00 uur - 12.00 uur€ 126,25**
Maandag tot en met vrijdag 09.00 uur - 17.00 uur€ 279,35
Maandag tot en met vrijdag voor 09.00 uur en na 17.00 uur€ 754,35
Zaterdag, zondag en feestdagen€ 754,35
  
Extra optiesExtra kosten
Getuige van gemeentewege€ 24,20
Trouwboekje/partnersboekje€ 42,25
Verzoek behandelen eigen trouwambtenaar/BABS€ 63,10***
Verzoek behandelen vrije locatiekeuze€ 126,25 
Uittreksel BRP€ 7,60
Uittreksel Burgerlijke stand€ 14,00

* Deze kosteloze huwelijken / geregistreerde partnerschappen worden voltrokken in Baarle-Nassau: zonder toespraak, met alleen het bruidspaar en de getuigen.

** Deze administratieve huwelijken / geregistreerde partnerschappen worden voltrokken in een door de gemeente aangewezen ruimte: zonder toespraak met maximaal 10 personen (incl. het bruidspaar). Voor de nog beschikbare tijden neemt u telefonisch contact op met de gemeente Baarle-Nassau via 14 013.

*** Trouwambtenaren die een actuele benoeming tot BABS hebben in een andere gemeente en beëdigd zijn bij de rechtbank tot BABS mogen in onze gemeente ook een huwelijk/partnerschap voltrekken.

Annuleringskosten

  • Meer dan een half jaar voor het voorgenomen tijdstip: € 0,00
  • Tussen 4 weken en een half jaar voor het voorgenomen tijdstip: € 63,10
  • Binnen 4 weken voor het voorgenomen tijdstip: € 126,25

Wijziging in 2018

Op 1 januari 2018 zijn de regels veranderd: als u trouwt, geldt er automatisch een beperkte gemeenschap van goederen.

Meer informatie vindt u op www.rijksoverheid.nl.

Trouwlocaties

In de gemeente Baarle-Nassau mag in principe overal getrouwd worden.

Als u een eigen locatie heeft, neem dan ruim voor uw huwelijks- of partnerschapsdatum contact op met de gemeente Baarle-Nassau via 14 013.

Trouwboekje

Indien u een trouwboekje wenst, dan zijn de kosten € 42,25.

Trouwambtenaar

De gemeente heeft één ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) die de huwelijken en geregistreerd partnerschappen voltrekt. De trouwambtenaar maakt een afspraak met u voor een gesprek over de ceremonie. U kunt daarbij uw persoonlijke wensen aangeven.

Downloads